Fritidsbåtar ställs ut i Härnösand

Publicerad

Härnösands kommun har sagt ja till ett statligt museum. Det är fritidsbåtar som ska ställas ut i det gamla Tobaksmonopolet.

– Det är inte ofta det händer att ett statligt museum öppnas, säger Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Han berättar att fritidsbåtsmuséet idag finns i en lokal en bit ifrån Vasamuséet i Stockholm. När den lokalen blev upptagen av annat öppnade staten för att andra orter i landet skulle kunna få ta över. Statens maritima muséer har ställt höga krav på var fritidsbåtsmuséet ska hamna. Det skulle vara en ort som är fritidsbåtsinriktad och har en kultur kring det.

– Till slut hamnade Härnösand högst på listan och Statens maritima muséer har varit här och hittat rätt lokal också, säger Fred Nilsson.

De fastnade för det gamla Tobaksmonopolet, där muséet ska flytta in på två plan i den bortre delen.

På tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Härnösand att satsa 620.000 kronor per år i sex år på museét. Etableringen sker genom samverkan mellan kommunen, Statens maritima muséer och Länsmuséet Västernorrland.

– Om allt går perfekt kommer muséet kunna öppna till sommaren, men det är inget löfte, avslutar Fred Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.