Foto: TT

Gif Sundsvall tar polisens varning på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar elitfotbollsföreningar om att kriminella försöker nästla sig in inom svensk fotboll.

Gif Sundsvall tar allvarligt på varningsropet.

 - Det här är ju nånting helt nytt som vi inom fotbollen har fått uppleva nu, säger klubbens sportchef Urban Hagblom.

Det var under förra fredagen på en konferens för Svensk Elitfotbolls (SEF) medlemsklubbar som kriminalkommisarien Fredrik Gårdare gick ut och varnade för grovt kriminella som försöker nästla sig in i klubbarna genom att ”äga spelare”.

”Inga erfarenheter”

Representanter från Gif Sundsvall var på plats och de tar allvarligt på kommissariens varning. Ett nära samarbete med polisen för att motverka att spelare eller ledare hamnar i de kriminellas händer blir vitalt, menar klubbens sportchef Urban Hagblom. 

– Det här är ju som sagt ingenting som vi inom fotbollen har någon erfarenhet eller kunskap om och då måste vi ta hjälp av de som kan det här området, säger han.

Nytt fenomen

Kriminalkommisarie Fredrik Gårdare säger att fenomenet är nytt och att de kriminellas avsikt framför allt ska handla om att försöka tjäna pengar via spelaraffärer.

Urban Hagblom har blivit vaksammare genom åren.

– Det har blivit en mycket, mycket större omsättning och fler spelartransfers under åren, men det här är ju nånting helt nytt som vi inom fotbollen har fått uppleva nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.