Gjorde utfall mot polis med yxa – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 65-årsåldern i Timrå som tidigare i år blev skjuten av polis åtalas nu för grovt hot mot tjänsteman och försök till grov skadegörelse. Han var beväpnad med en yxa och ska ha gjort utfall mot poliser och polishund.

Det var den 7 juli som polisen fick in ett larm om en man som betedde sig underligt i Fagervik. Enligt inringaren verkade mannen vara sjuk och eventuellt också beväpnad. 

En patrull larmades därför till platsen. Några minuter senare tvingades patrullen använda nödvärn och sköt mannen som ska ha hållit i en yxa. Av åtalet framgår det att han gjorde utfall mot två poliser samt ska ha försökt skada en tjänstehund. 

Ambulans tillkallades och den skadade mannen fördes till sjukhus med en allvarlig skottskada i buken. 

I förhör förnekar mannen brott. Enligt rutin upprättades också en anmälan om tjänstefel efter incidenten. Det ärendet ligger för tillfället på bordet hos en utredare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.