God man: ”Skandalen solkar ner oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen med 68-årige Berras gode man riktas nu kritik mot överförmyndarkontoret i Sundsvall. Det är godemännen själva som är kritiska till bristen på stöd och utbildning.

Det är inte ovanligt med långa handläggningstider på överförmyndarkontoret. Flera gode män berättar för Mittnytt att de kan få vänta två år på sitt arvode.

– Vi har påtalat detta gång på gång. Stödet till gode männen måste bli bättre. Det är ett svårt uppdrag och vi efterlyser utbildningsinsatser och tryggare arbetsvillkor, säger Ann-Britt Sundström, medlem av godemansföreningens styrelse i Sundsvall.

Fallet Berra

Solkar ner oss alla

Bilderna i Mittnytt av 68-årige Berras sista tid i livet har väckt upprörda känslor och bland flera gode män lägger man en stor del av ansvaret på Överförmyndarnämnden i Sundsvall som har ansvar för god mans och förvaltarfrågor i fyra kommuner; Sundsvall, Timrå, Ånge och Nordanstig.

Nämnden har ansvar för 1 500 huvudmän med god man eller förvaltare. Antalet gode män är cirka 400.

– Skandalen som Mittnytt berättade om solkar ner hela vår kår. Det är förskräckligt att det sker men det visar också att tillsynen brister. När inte gode mannen agerade borde de fruktansvärda förhållandena i hans bostad ha upptäckts av överförmyndaren. Att det inte blev så visar att verksamheten fungerar dåligt, säger hon till Mittnytt.

Tre nya tjänster

Elisabeth Unander (S) är nytillträdd ordförande för Överförmyndarnämnden . Hon medger brister, hög personalomsättning och långa handläggningstider. Nämnden kommer nu att begära pengar för tre ytterligare tjänster.

– Jag hoppas att vi uppnår de förändringar som behövs och utbildning är viktigt. Att vara god man är ett ideellt uppdrag med låg ersättning, men det är också ett uppdrag som förändrats i takt med samhällsförändringarna i övrigt. Det är ett svårt uppdrag med allt fler psykiskt sjuka i behov av stöd och stödet till gode männen måste bättras, menar hon.

Överväger att sluta

Ann-Britt Sundström är bosatt i Nedansjö och har tidigare varit god man för som mest sex personer. Idag har hon kvar ett av uppdragen för vilket hon får 8 000 kronor i arvode per år. Nu överväger hon att sluta helt.

– Det tar mycket kraft och tid att skaffa fram den kunskap och information som krävs för att sköta ett ärende bra. Jag började som god man och slits mellan tröttheten och viljan att hjälpa. Det är dubbelbottnat. Jag både vill och vill inte, säger hon.

Tveksam framtid

Samtidigt ökar samhällets behov av gode män och förvaltare. Elisabeth Unander vet inte om det på sikt går att upprätthålla systemet på ideell grund.

– Jag vet uppriktigt sagt inte om det är möjligt. Samhället blir alltmer komplicerat och kraven ökar. Samtidigt som vi vill behålla hjärtat och den ideella omsorgen i systemet kan det på sikt bli svårt.

Ett normalarvode för uppdraget som god man varierar normalt mellan 8 000 och 18 000 per år beroende av gode mannens arbetstyngd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet