Krisen i landstinget Västernorrland. Foto: montage

Granskningen av landstingets miljonavtal växer

Uppdaterad
Publicerad

Utbetalningarna till läkarens privata bolag har pågått sedan 2013 och uppgår till 4,3 miljoner. Nu växer Konkurrensverkets granskning av landstingets läkaravtal.

SVT kan idag berätta att landstinget sedan 2013 betalat ut mångmiljonbelopp till en läkares privata bolag. Till idag har landstinget betalat ut 4,3 miljoner utan att det vid något tillfälle förefaller ha skett någon upphandling.

– Ja, vi har uppmärksammat detta och det blir något som vår handläggare kommer att ta itu med under den fortsatta utredningen, säger Elin Rosén vid Konkurrensverket.

Krisen i Landstinget Västernorrland

”Grovt åsidosatt sina befogenheter”

Det innebär att Konkurrensverkets granskning av landstinget växer. Sedan tidigare har det varit känt att förre förvaltningschefen Margareta Berglund-Rödén tecknade ett mångmiljonavtal med läkarens privata bolag när han 2015 åtog sig uppdraget som ny länsklinikchef för hjärtkliniken. Läkaren fick 48 000 kronor i veckan under fyra år vilket innebar ett kontrakt värt tio miljoner kronor.

Margareta Berglund-Rödén hade enbart befogenhet att göra direktupphandlingar för 500 000 kronor och landstingets jurist konstaterade i en interngranskning att hon ”grovt åsidosatt sina befogenheter” men att landstinget sannolikt inte lidit någon ekonomisk skada. Hon polisanmäldes också av en privatperson men åklagaren valde att lägga ned ärendet.

Landstinget riskerar böter

Parallellt med detta har emellertid Konkurrensverket valt att sätta igång en egen granskning av fallet. Den 7 mars beslutade verket att inleda ett tillsynsärende som i förlängningen kan leda till att landstinget åläggs en upphandlingsskadeavgift, det vill säga en form av böter.

Samtidigt står det klart att landstingets samarbete med läkaren och hans privata bolag hade inletts  långt innan det nu uppmärksammade avtalet från i fjol. SVT har begärt ut samtliga fakturor och de första utbetalningarna skedde redan 2013.

57 fakturor sedan 2013

Den första fakturan från den i Uppsala bosatte läkaren skickades i september 2013 och rörde läkaruppdrag till ett timpris á 1 200 kronor per timme. Sedan dess har följande utbetalningar gjorts:

* 2013 – 7 fakturor 548 000 kronor.

* 2014 – 28 fakturer 1 763 346 kronor.

* 2015 – 20 fakturor 1 706 400 kronor.

* 2016 – 2 fakturor 384 000 kronor.

Samtliga fakturor har skickats av läkarens privata bolag med landstinget som betalare. Någon upphandling förefaller inte ha skett vid något tillfälle men det kommer nu att granskas av Konkurrensverket. Total har landstinget till dags dato betalat ut drygt 4,3 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet