Säkerheten i Örnsköldsviks inre hamn åter på tapeten efter olyckan i helgen. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Hamnsäkerheten aktualiseras i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens tragiska dödsfall lyfts åter frågan om säkerheten i inre hamnen i Örnsköldsvik. Samtidigt har hamnen fått förstärkt säkerhet de senaste åren i form av bland annat stegar, flytlina och livbojar.

Frågan om säkerheten i hamnen i Örnsköldsvik har lyfts flera gånger i samband med olyckor men även då bostäder och promenadstråk byggts i området. Men säkerheten är en avvägning mellan hamnen som ändamål och önskan att röra sig nära havet.

I samband med att arenan på Framnäsudden byggdes för drygt tio år sedan bestämdes att en gång- och cykelväg längs kajen skulle anläggas. Då lyftes även frågan om att höja säkerheten för de som rör sig i hamnen.

– Vi drog in promenadstråket ett antal meter från kajkanten och det byggdes små räcken för att markera områden som man inte ska gå på. Det sattes upp flera stegar och en flytlina vid vattenlinjen. Om man ramlar i ska man kunna hålla fast sig i den och dra sig fram till närmsta stege. Sedan kompletterade vi med livbojar, säger Arne Persson, fd säkerhetschef på Örnsköldsviks kommun.

”Ska harmonisera”

Samtidigt är hamnen just en hamn. Den är byggd för att stora fartyg ska kunna lägga till och måste hållas öppen. Även om bostäder och restauranger lockar fler människor till hamnen finns det begränsningar på hur säker hamnen kan vara.

– Det går ju alltid att få till bättre men det ska ju också harmonisera med hamnverksamheten. Det kommer ju in stora fartyg här och då kan man ju inte ha staket som helt skärmar av. Det måste vara en viss öppenhet. Men man måste se till att markera att det här inte är en plats man ska gå på längst ute på kajkanten, säger Arne Persson.

Renoveras för 31 miljoner

Nu ska inre hamnen renoveras för 31 miljoner och då ses även säkerheten över. Enligt kommunens projektledare, Mikael Kristiansson, är strategin att renovera hamnen till ett säkert skick.

– Den här frågan är ständigt uppe men får förstås större betydelse nu. Vi har i anbuden begärt en säkerhetsstandard med stegar och annan utrustning men hoppas att det blir pengar över för att ytterligare stärka säkerheten och estetiken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.