Här har man redan bildat region

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsvik och sex kommuner i Västerbotten ingår i Umeåregionen – ett samarbete som kan komma att växa ytterligare.

Örnsköldsviks kommun blev 2013 medlem i Umeåregionen där Umeå, Robertsfors, Vännäs, Nordmaling, Bjurholm och Vindeln ingår. Samarbetet rör bland annat arbetsmarknadsfrågor, kultur och gemensam administration.

På torsdagen samlades representanter för samtliga kommuner för att diskutera regionbildningen på det nationella planet.

Regionfrågan

Ministern om storregion: ”Ingen möjlighet i dagsläget”.

Om det blir storregion eller ej kan få konsekvenser för Umeåregionen – det menar Anna Britta Åkerlind (C), oppositionsråd i Örnsköldsvik, som inte utesluter att Umeåregionen kan komma att utökas geografiskt framöver.

– Beroende på hur det går med den stora regionbildningen så kan det vara så att det är fler kommuner som behöver finnas med i precis det här sammanhanget, säger Anna Britta Åkerlind (C), oppositionsråd i Örnsköldsvik.

Hon får medhåll av Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.

– Faller det här med storregionen så tror jag att många kommuner kommer att se sig om efter samarbeten. Ska vi komma framåt här i norra Sverige så är det via samarbeten och samverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet