”Tanken på att alla ska bo i Stockholm är befängd”

Uppdaterad
Publicerad

Bredbandsbullerbyar kan bli framtidens landsbygdsboende – vi har besökt Lungsjön utanför Ramsele.

Thorsten Laxvik (V) är styrelseledamot i Solatum, det kommunala bostadsbolaget i Sollefteå, och en av initiativtagarna till bostadsprojektet som går under namnet Bredbandsbullerbyar.

– Det finns en efterfrågan på bostäder på landsbygden och framför allt en efterfrågan på helt nya miljöer, så vi har sett över möjligheten att bygga miniurbana miljöer på landsbygden – väldigt långt bort från allt. Man ska kunna jobba uppkopplat med blåbärsskogen i ryggen.

#BOSTADSÖKES

Pengar till förstudie

Solatum har avsatt pengar till en förstudie som bland annat ska undersöka intresset för boendeformen. En folkhögskolekurs ska i sommar också utveckla idén. I dag finns inga konkreta förslag på upplägg.

– Det kan bli kooperativa hyresrätter eller andelsboenden av olika slag. Det centrala är att det finns en efterfrågan på kvalificerat, modernt boende i miljöer där man utforskar innebörden i hållbart leverne, säger Thorsten Laxvik.

Vill ha renässans för landsbygden

Laxvik efterlyser ett större bostadspolitiskt intresse för landsbygden.

– Tanken på att alla ska bo i Stockholm är ju befängd, det är skamligt att man bostadspolitiskt bara funderar över storstaden. Vi måste ha en renässans för landsbygden och Bredbandsbullerbyar det tror vi är framtiden.

Lungsjön utanför Ramsele ses som en möjlig plats för den nya boendeformen att att växa fram. Vi har besökt byn där det i dag bor ungefär 40 personer. Se inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet