• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrarna Annika Hedlund Gustafsson och Sara Fastesson vill lyfta ett skuldtyngt ämne. Vad händer med barnen och familjerna när skolgången inte fungerar? Och vad krävs för att ändra situationen? I videon ger de sina svar. Foto: Anna Beijron/SVT

Här stöttar 13 000 personer varandra – Sara i Sundsvall startade diskussionsgrupp om hemmasittare

Uppdaterad
Publicerad

Båda har egna erfarenheter av barn som stannar hemma från skolan. För snart tio år sedan startade de en diskussionsgrupp om hemmasittare. Gruppen växer för varje dag.

– Den har vuxit lavinartat, från att ha några per dag till 20-30 stycken per dag som söker till gruppen för att få hjälp och stöd, säger Sundsvallsmamman Sara Fastesson.

Sara Fastesson i Sundsvall och Annika Hedlund Gustafsson välkomnar alla till sin facebookgrupp som nu har 13 000 medlemmar.

– Vi vill öka kunskapen om hemmasittare och vad skolan kan göra, säger trebarnsmamman Sara Fastesson som bor i Sundsvall.

Skolfrånvaro

I vilka länder finns problem med hemmasittare?

De ser att det bland annat är barn med psykisk ohälsa och NPF- diagnoser som ofta hamnar utanför.

– Det är inte bara ett svenskt problem. Vi har medlemmar från Finland, Norge, Danmark, Italien och USA, berättar Sara.

Skolfrånvaro leder till utanförskap

Skolfrånvaron kan också leda till ett dubbelt utanförskap, menar Sara.

– De hamnar utanför. Är man utanför de ”normalstörda” i samhället så är det mycket skam och skuld att inte kunna hänga med i skolan.

Hela familjer går sönder

Båda vittnar om en stor stress hos föräldrar och anhöriga som skriver i gruppen.

– Det gemensamma är att det finns en stor oro: mina barn duger inte i samhället, jag kan få betala vite för att mina barn inte kommer till skolan, säger Annika Hedlund Gustafsson.

I videon ger Sara och Annika sin syn på problemet med hemmasittare och vilka erfarenheter de själva har och vad de möter hos andra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Ninni Wahlström om hemmasittare: ”Skolan är en komplex miljö”. Hon ger sin syn på problemet och vad som kan göras och vikten av att motivera eleverna. Foto: Anna Beijron/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfrånvaro

Mer i ämnet