Foto: SVT

Härnösandslärare förlorar lärarlegitimationen efter våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

Den Härnösandslärare som 2017 dömdes till fem års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn och flera andra grova sexualbrott mot barn får nu sin lärarlegitimation indragen.

Det var när polisen höll på att utreda ett barnpornografibrott i Stockholm strax före jul 2016 som man hittade bilder på ett annat barnsexbrott. Det visade sig vara bilder på läraren i Härnösand och det barn han misstänks ha utsatt för en rad grova sexuella brott. Uppgifterna skickades vidare till polisen i Västernorrland som grep mannen. Han erkände de brottsliga gärningarna och dömdes av Ångermanlands tingsrätt till fem års fängelse och 300 000 kronor i skadestånd.

Skolinspektionen ansåg att mannen inte kunde ha kvar sin lärarlegitimation efter domen och meddelade detta till Lärarnas ansvarsnämnd. Dessa har nu dragit in legitimationen, något som läraren godtagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Härnösandslärare avslöjad som pedofil

Mer i ämnet