Härnösandspolitiker säger nej till asylboende på fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Floating Accomodations söker nu bygglov och kajplats för att placera ett kryssningsfartyg i djuphamnen i Härnösand.

Fartyget är tänkt att användas som asylboende, men samtliga politiska partier i Härnösand säger nej till etableringen. Det framkom vid den partiöverläggning som hölls på tisdagskvällen

– Vi är helt överens om att det här inte är en lämplig placering av ett bostadsområde, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

Avtal för fyra år

Företaget har begärt ett fyraårigt tillstånd som kan omfatta uppåt 1800 boendeplatser.

– Det finns ingen som tycker att det är lämpligt. Det är en hamn med en kommersiell verksamhet. Det förvaras vindkraftverk, flygbränsle och kemikalier där, säger Fred Nilsson (S).

”Olämplig boendemiljö”

– Vi är djupt engagerade och välvilligt inställda till nya boendeplatser i Härnösand, men vi är helt överens om att vi uppfattar hamnen som en olämplig boendemiljö, säger han.

Samhällsnämnden beslutar

Det är nu samhällsnämnden som ska fatta beslut om att, som det lutar åt, avslå ansökan.

– Det är inte rimligt att säga ja till det här, säger Fred Nilsson (S).

Nödvändiga tillstånd behövs

Enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket är två leverantörer aktuella för direktupphandling av asylboende på vatten. En av dem är US Shipmanager, som nu söker bygglov i Härnösand. Men om leverantören inte ordnar hamnplats och nödvändiga tillstånd inom två månader kommer avtalet att upphöra, uppger Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.