Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ombyggda Viskanstalten i Ånge kommun ska stå klar om ett år – hör Hans-Erik Hedenström, säkerhetsansvarig, om varför den är så viktig för kriminalvården. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Hårt tryck på kriminalvården – 144 platser på Viskan klara om ett år

Uppdaterad
Publicerad

15 år efter nedläggningen pågår arbetet för fullt för att få Viskananstalten i västra Medelpad att återuppstå – större, säkrare och bättre än förr.

Helrenoveringen av anstalten har tagit längre tid än ursprungligen tänkt, men i januari 2025 ska allt stå färdigt, till en kostnad av 600 miljoner.

– Det är välbehövliga platser för kriminalvården, säger Hans-Erik Hedenström, kriminalvårdsinspektör och säkerhetsansvarig.

Det ger också välbehövliga jobb för Ånge kommun: 120 personer ska jobba på anstalten – dubbelt så många som under den tidigare epoken.

Tre gånger fler intagna om tio år

Antalet personer som kommer att sitta på kriminalvårdsanstalter kommer skjuta i höjden de närmaste åren.

Prognoserna som kriminalvården gjort utifrån de olika straffskärpningar som ska genomföras, landar på ett behov av 27 000 platser inom 10 år – alltså en tredubbling jämfört med idag.

Kriminalvården har i sina beräkningar faktiskt tagit höjd för ett ännu större antal, 35 000 platser. Det kommer att kräva pengar – anslagen behöver mer än fördubblas till 2033, från 18 till 40 miljarder kronor.

Många från närområdet anställda

Veteranen Hans-Erik Hedenström jobbade själv på Viskananstalten innan den lades ner 2009.

– Själva husen står där de står, men annars är det inte mycket som är sig likt, konstaterar han när han tar med SVT på en rundtur på området.

Ett år innan invigningen är redan nära 90 personer anställda, de flesta boende i närområdet.

När allt är klart blir Viskan Västernorrlands fjärde kriminalvårdsanstalt, efter Saltvik, Härnösandsfängelset och anstalten i Ljustadalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.