Den stora demonstrationen i Kramfors mot sjukhusnedläggningarna tog S-ledningen på sängen. Uppemot 15 000 personer tågade på Kramfors gator.

”Hela Ådalen reser sig – igen”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 15 000 deltog i demonstrationen i Kramfors i höstas mot landstingets planer för sjukvården – nu planeras för en ännu protest på samma tema. Åter ställs socialdemokrater mot socialdemokrater i kampen om sjukvården.

Den 24:e april är det dags igen – en stor demonstration planeras i protest mot förändringarna inom sjukvården i länet.

Den här gången räknar arrangörerna med att samla minst 20 000 personer, den här gången i Härnösand. En manifestation mot förslag som uppfattas som dråpslag mot hela Ådalen.

Upproret i höstas mot genomförandet av den så kallade insatsplanen för sjukvården kuliminerade när 15 000 demonstranter i oktober förra året tågade i protest på Kramfors gator.  Manifestationen tog den politiska S-majoriteten i landstinget med överraskning. 

Att demonstrationen dessutom arrangerats inom de egna leden, i det här fallet arbetarekommunen i Kramfors,  gjorde troligen att det sved extra mycket för partiet. 

Till råga på allt ett drama som utspelade sig i  själva hjärtat av Röda Ådalen.

Ett svek

Från konferenslokalen på hotell Kramm såg ledamöterna i socialdemokraternas förtroenderåd hur parkeringsplatsen utanför hotellet fylldes med ilskna demonstranter som inte ville veta av någon insatsplan för sjukvården i länet, en plan som mest uppfattades som ett stort svek mot den norra delen av länet.  

För Thomas Näsholm, ordförande i Kramfors arbetarekommun var frågan glasklar:

– Det var ett vallöfte från oss att akutsjukvården i Sollefteå skulle utvecklas, sade han till SVT innan demonstrationen.

– Det är inget vi kan backa på nu, menade han.

Sprickan har vuxit

En situation där socialdemokrater tar till demonstrationsvapnet mot sina egna tillhör definitivt inte till vanligheterna, men frågan om sjukvårdens framtid har har skapat en spricka inom partiet där Ångermanland ställts mot Medelpad. Den norra länsdelen mot den södra.

Demonstrationen fick dessutom direkta politiska konsekvenser -  det sittande landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S) petades inför öppen ridå och i hennes ställe klev partikollegan, vice landstingsrådet Erik Lövgren, in.

Lövgren lovade snabbt ett omtag av hela processen.  Insatsplanen skulle rullas tillbaka och kommande förslag skulle nu förankras hos både gräsrötter och sjukvårdspersonal.  Landstingsdirektören Anders L Johansson, arkitekten bakom förslaget,  fick samtidigt lämna sitt jobb.

”Omtaget aldrig genomfört”

Nu har ett halvår gått, men av den utlovade nystarten, omtaget,  blev intet. 

Det menar Stefan Kanerva, S-politiker i Kramfors, och en av initiativtagarna bakom den planerade demonstrationen.

– Omtaget blev ju aldrig genomfört. Att bara flytta några kommatecken räcker inte, slår han fast.

Landstingsledningen, menar han,  försöker bara driva igenom samma förslag som tidigare.

Nu ska protesterna därför ljuda i Härnösand den 24:e april,  bara dagarna före landstingsfullmäktiges sammanträde. 

Landstingets 77 ledamöter ska då klubba de första stegen i strukturomvandlingen, frågan om Rehab i Härnösand och ortopedin vid Sollefteå sjukhus.

Förhoppningen att nystarten skulle skapa enighet, förankring och samling tycks i alla händelser ha stäckts,  snarare har det blivit precis tvärtom, med en allt skarpare motsättning mellan nord och syd i länet.

”Hela Ådalen reser sig” ska locka ännu fler

Parollen är spikad och talar sitt tydliga språk – ”Hela Ådalen reser sig”

– Vi har valt att att ha demonstrationen i Härnösand för markera att det handlar om den framtida vården för HELA  länet, säger Stefan Kanerva.

Förhoppningen är att minst 20 000 personer ska sluta upp i Härnösand och redan pågår planeringen för hur busstransporterna från olika länsdelar tiill demonstrationsplatsen ska gå till.

Pikant nog är det Arbetarnas bildningsförbund, ABF Västernorrland som arrangerar själva demonstrationen.

Det hände i höstas i Kramfors och det händer alltså inom kort igen, denna gång några mil söderut: socialdemokrater på marsch mot socialdemokratisk landstingspolitik.

Kramforsmanifestationen tvingade ju S-ledningen att både göra halt på stället och vidta konkreta åtgärder. 

Frågan nu är förståss är vilka politiska konsekvenser den här aprildemonstrationen kommer att få.

Medel för att påverka partikollegor

Men kanske får redan själva skramlet med demonstrationsvapnet partiet att agera -  INNAN ilskna demonstranter sätter kurs på torget i Härnösand.

Den 16:e april samlas socialdemokraterna i Västernorrland till distrikskongress, en kongress där debatten om sjukhusfrågan troligen kommer att bli het.

Stefan Kanerva säger till SVT Västernorrland att man är beredd att blåsa av hela demonstrationsplaneringen – om man får gehör hos distriktskongressen för sina ståndpunkter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.