Ambulanshelikopter en möjlig lösning

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansverksamheten i Västernorrland ska ses över och en ambulanshelikopter finns med i bilden.

Det är förändringarna inom sjukvården i Västernorrland som nu väcker frågan om hur de som insjuknar, så snabbt som möjligt ska komma under vård. Fler patienter får längre till sjukhuset när akutkirurgin i Sollefteå föreslås stänga och landstingsledningen utesluter inte att det kan bli fler helikoptertransporter av akut sjuka.

Långa transport blir längre

De långa avstånden i länet har blivit en het fråga under den pågående debatten om Sollefteå sjukhus och aktualiseras ytterligare på tisdagen. Då väntas hälso och sjukvårdsnämnden föreslå en nedläggning av akutkirurgin i Sollefteå.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Anders Lundin är länsklinikchef för akutmottagningarna och ambulanssjukvården i länet. Han har ett uppdrag att följa upp transportbehovet när Sollefteå sjukhus nu stegvis avlövas. Sedan i höstas finns en extra ambulans placerad dagtid i Sollefteå, men utöver det kan det också bli en översyn av sjuktransporterna mellan sjukhusen i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik. En tanke är att införa en ringlinje som kontinuerligt skjutsar såväl liggande som sittande patienter som ska flyttas mellan de olika sjukhusen.

Ambulanser används fel

Det här är transporter som inte behöver utföras med ambulans.

– Vi kommer inte ifrån att själva resandet kommer att upplevas jobbigt av många men ambulanserna är en blåljusorganisation som ska användas till rätt saker och dit hör inte rena transportuppdrag mellan sjukhusen, menar Anders Lundin.

Idag finns 17 ambulanser bemannade dygnet runt i Västernorrland. Dagtid finns ytterligare fyra ambulanser

– Vi ska använda ambulanserna till rätt saker. Det kan också bli aktuellt att använda ambulanshelikopter i större utsträckning, säger Lundin.

Upphandla fler helikoptertransporter

Idag köps helikoptertransporter, av svårt sjuka och olycksoffer, in av grannlandstingen i Jämtland och Västerbotten. Nina Fållbäck-Svensson som är sjukvårdsdirektör i Västernorrland utesluter inte att det blir fler helikoptertransporter i framtiden.

– Vi kommer att följa utvecklingen. Jag tror inte på en egen ambulanshelikopter i länet. Avstånden är inte tillräckligt stora men jag utesluter inte att vi kommer att upphandla mer av grannlänen i framtiden, säger Fållbäck-Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet