Hervor Sjödin, författare och kulturpersonlighet, har skrivit brev till politikerna i landstinget.

Hervor Sjödin tar strid för Sollefteå sjukhus

Publicerad

”Trots att ni såg att medborgarna i Kramfors-Sollefteå inte tyckte som ni, gjorde ni det. Trots att vi marscherade i tiotusental vid flera tillfällen, för att förklara för er att det skulle bli fel”, skriver författaren och kulturpersonligheten Hervor Sjödin i ett brev till landstingsledamöterna i Västernorrland.

Brevet publicerades på Allehanda.se och i det framlägger hon hård kritik mot sättet som politikerna i länet har hanterat nedmonteringen av sjukhuset i Sollefteå och varför det sker. ”Nu är det gjort. Resultatet är helt förfärligt. Sjukhusentrén i Sollefteå är ockuperad sedan den 1 februari, dygnet runt. Listorna på villiga ockupanter som avlöser varandra är överfulla och det kommer bara fler och fler. Företag, föreningar och enskilda stöttar ockupanterna på alla tänkbara sätt. Ockupationen kommer att räcka hur länge som helst, eller tills ni ändrar er och öppnar BB och akutkirurgi igen”, skriver hon.

”Förlåt”

Hervor Sjödin skriver också om Emma Anderssons bilförlossning som blivit till följd av nedläggningen av BB i Sollefteå. Men det viktigaste budskapet hon för fram är att hon tycker att politikerna bör ändra sig och säga förlåt. ”Vore det inte en god idé att för en gångs skull säga: Förlåt. Det här blev inte som vi trodde. Vi förstår att vi måste tänka om. Vi sitter ju ändå här på medborgarnas uppdrag. Vi startar om på nytt med både BB och kirurgakuten. Lösningen på våra problem ligger uppenbarligen inte i nedmonteringen av Sollefteå sjukhus.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet