Olyckan fick S-politikern att gå emot partiet

Uppdaterad
Publicerad

När frågan akutortopedin kom upp gick My Larsson (S) överraskande emot sitt parti.

Socialdemokraterna och miljöpartiet föreslår att den akuta ortopedkirurgin i Sollefteå upphör och ersätts av en ny enhet för planerad kirurgi. I Sollefteå har dock förslaget tolkats som ett hot mot Sollefteå sjukhus som akutsjukhus.

När debatten i landstingsfullmäktige inleddes på torsdagen yrkade landstingsrådet Erik Lövgren (S) att majoritetens beslut ska genomföras och han fick bland annat stöd av moderaten Rodney Engström.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Kristdemokraterna och centerpartiet förklarade dock omedelbart att man säger nej till förslaget. Jonny Lundin (C) förklarade att han stödde förslaget om en ny enhet för planerad ortopedi i Sollefteå medan han dock vill avvakta med en nedläggning av den akuta verksamheten. Han hänvisade bland annat till de samtal som landstinget inlett med kommunerna i Ådalen om en sammanhållen vårdkedja.

– Låt oss avvakta resultatet av det arbetet innan vi fattar beslut om att stänga den akuta ortopedin i Sollefteå, förklarade Lundin.

S-politiker gick emot sitt parti

My Larsson (S) gick överraskande emot sitt eget parti. Hon hänvisade till en händelse som räddade livet på två nära anhöriga.

– Med de långa transporter till akutsjukhus som vi riskerar att få i framtiden hade dom inte levt idag. Vi måste förstå att långa resvägar, dåliga vägar och ofta uselt mobilnät är problem vi måste ta hänsyn till. Jag yrkar avslag på majoritetens förslag, förklarade hon.

Hennes inlägg är särskilt överraskande eftersom (S) manat sina ledamöter att följa partilinjen. Två (S)-ledamöter från Sollefteå har också uteblivit från dagens möte medan My Larsson öppet valde att gå emot sitt eget parti.

SD lade ner sina röster

Bland de partier som tvekat i frågan återfinns Sverigedemokraterna. Under dagens debatt förklarade deras gruppledare, Mats Hellhoff, att man lägger ner sina röster. Liberalerna stöder majoritetens förslag men anser också att landstinget bör tillföra primärvården i Sollefteå mer resurser och att man tittar på möjligheterna att utveckla glesbygdsvården i länet med Sollefteå sjukhus som bas.

Under debattens gång visar det sig att flera partier uppvisar en intern splittring. Det gäller bland annat vänstern och moderaterna och oppositionens främsta företrädare, Per Wahlberg (M) stödjer förslaget samtidigt som flera av hans partikamrater kommit till en motsatt uppfattning.

Lars-Gunnar Hultin (V):

– Ni håller på att sabba Sollefteå sjukhus inför den nya regionbildningen och då riskerar vi att förlora sjukhuset i Örnsköldsvik också.

Här skiljer det i uppfattning om vilken strategi som är bäst. De partier som vill skapa en enhet för planerad ortopedi i Sollefteå ser detta som ett förslag som säkrar Sollefteå sjukhus i den nya storregionen Norrland medan motståndarna ser ortopedibeslutet som dödsstöten mot sjukhuset.

Senare i höst kommer också sparförslag som rör kirurgi och förlossningsvård i landstinget men detaljerna i de förslagen är ännu inte kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet