Tuffa förhandlingar om Eon Arena

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbanken och Timrå kommun är nyckelspelare i dom pågående förhandlingarna om Timrå IKs framtid. Nu fortsätter diskussionerna som kommer att kräva eftergifter från såväl kommunen som banken.

Från klubbens sida är man noga med att inte sälja något skinn förrän björnen är skjuten. Det återstår många förhandlingsturer innan arenafrågan kan anses löst och därutöver tillkommer den akuta likviditetskrisen. En försäljning av Eon Arena till fastighetskungen Stig Svedberg löser inte klubbens akuta behov av tre miljoner till skatteskulder och de löner som ska ut i slutet av den här månaden.

– Det är riktigt. En försäljning av arenan kan lösa ett långsiktigt problem men om vi inte kan betala våra räkningar kan patienten hinna dö innan operationen är över, säger klubbchefen Lars Nolander.

Timrå IK och ekonomin

Samma villkor

I dagarna är det arenafrågan som är hetast och det sedan Stig Svedberg sagt sig vilja köpa ishallen. Kravet från Svedbergs sida är dock att han får köpa hallen till samma villkor som fanns i erbjudandet till Timrå kommun. Det förutsätter i sin tur att Handelsbanken är beredd att skriva av hälften av sina fordringar, dvs 16 miljoner på hallen.

Det är emellertid oklart om Handelsbanken är beredd att göra detta när det blir en privat fastighetsägare och inte kommunen som tar över.

Kommunal hyra

En annan förutsättning är också ett långsiktigt hyresavtal mellan Stig Svedberg och Timrå kommun. Idag betalar Timrå kommun en en hyra på 4,5 miljoner kronor till Timrå IK för att kunna utnyttja ishallen för kommunens behov, men det är en hyresnivå som inte kommer att räcka för Stig Svedberg som arenaägare. Och i likhet med Timrå IK som har ett tioårigt hyresavtal med kommunen vill också han ha ett långsiktigt hyresavtal. Dvs en garanterad kommunal hyresintäkt.

– Man måste ta i beräkningen att jag tar en stor ekonomisk risk genom att ta över arenan, säger Svedberg.

Kommunens besked blir alltså viktigt i sammanhanhet. Hittills har kommunen uttalat sig i positiva ordalag till Svedbergs bud men definitivt besked väntas inte förrän nästa vecka. Extra gruppmöten för fullmäktigeledamöterna i (S) och (V)

Blev uppringd

Enligt Stig Svedberg togs initiativet till arenadiskussionerna i helgen och han säger också att det inte var han som tog initiativet. Han blev uppring av Timrå IKs klubbchef Lars Nolander sedan kommunen i förra veckan tackade nej till ett köp av arenan.

– Jag förstod att de större fastighetsägarna i området skulle få frågan men i praktiken är det få som själva kan fatta ett sådant här beslut utan hänsyn till aktieägare och andra ägarintressen. Det kan jag.

Långsiktighet

Svedberg betonar att hans intresse att slutföra affären bygger på att också andra sponsorer träder in och ger Timrå IK sitt ekonomiska stöd. Han är inte beredd att fullfölja affären om klubbens verksamhet inte kan garanteras långsiktigt.

Den prislapp på Eon Arena som gäller är 29 miljoner, ett pris som förutsätter att banken avskriver 16 miljoner av sina lånekrav på Timrå IK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet