Hjärnexperten: ”Kan inte se nyttan med boxning”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnkirurgen Peter Lindvall är kritisk mot boxning. Han menar att sporten går ut på knocka sin motståndare och därmed vålla skada.

– Jag kan inte se nyttan med boxning, säger Peter Lindvall.

Proffsboxning är förutom underhållning en sport som ofta uppmärksammas för sina negativa baksidor. Omkring 500 människor har under åren dött av boxning.

Hjärnskador

Proffsboxningsmatcher går i uppemot tolv ronder och slutar ofta i en knockout eller också en teknisk knockout då ringdomaren avbryter matchen. Det är en sport känd för sina hälsorisker och där slagen kan vara lindriga men i värsta fall innebära död. Det finns neurologer som hävdar att varje knock out innebär att man drabbas av hjärnskador.

Går ut på att skada

Peter Lindvall, medicinsk chef på avdelningen för neurokirurgi på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, är inte positivt inställd till sporten som enligt honom går ut på att skada varandra.

– De direkta skadorna är risk för hjärnblödningar och dramatiska skador i hjärnan. I värsta fall kan delar av hjärnan dö. Det är känt att på lång sikt finns det risk för demensutveckling, säger han.

Kan inte se nyttan

Peter tror inte att det finns någon neurokirurg i Sverige som tycker att boxning är en sport man ska ägna sig åt. Han hoppas att de som ger sig in i sporten inser vilka risker de tar.

– Jag kan inte se nyttan med en sport där man avsiktligt försöker skada varandra. Det måste finnas sporter med positivare innehåll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.