Höjd brandberedskap i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens skogsbränder har länets räddningstjänster gjort gemensam sak och spanar nu efter bränder från ovan.

Under söndagen brann det i Skorped, Torpshammar, Stöde och Ånge. Samtidigt varnade SMHI för hög risk för skogsbränder i hela Västernorrland, framför allt i inlandet och omkring Örnsköldsvik. Efter ett sambandsmöte under måndagsmorgonen beslutade därför länets samtliga räddningstjänster om brandspaning från luften.

– Vi gör det här för att kunna upptäcka skogsbränder i ett tidigt skede så att vi snabbt kan komma på plats och påbörja en insats, säger brandmannen Mattias Näsström.

Hettar till mot slutet

En drygt tre timmar lång spaningsrutt tar oss från Örnsköldsviks flygplats längs kusten ner mot Indalsälven som vi sedan följer uppströms mot Liden. Därefter viker vi av norrut och flyger vidare mot Junsele. Hittills är allt lugnt men när vi vänder hem mot Örnsköldsvik skymtar en tunn strimma rök från kanten av ett kalhygge mellan Nyliden och Trehörningsjö.

– Jag som spanar från planet kontaktar SOS Alarm för att höra om branden är inrapporterad. Om den inte är det så larmas styrkor ut från räddningstjänsten, säger Mattias.

Vakar från ovan

Enligt SOS Alarm är den här branden okänd. Mattias lämnar koordinater för att underlätta för sina kamrater som larmats och redan är på väg till platsen. Efter en kvart skymtar vi den första släckningsbilen som kommer från Långviksmon. Strax efter ansluter Trehörningsjös deltidsbrandkår. Från ovan dirigerar Mattias styrkorna.

– Vi ger dem information om hur branden ser ut, om det finns byggnader i närheten, färdvägar och vattendrag, säger Mattias.

Svårupptäckt från marken

På gården nedanför syns människor som verkar helt ovetande om branden som härjar i närheten. Utan blicken från ovan är risken därför stor att branden hinner sprida sig ytterligare innan den upptäcks.

– Det är ju väldig bra att upptäcka en brand i ett tidigt så att man kan bekämpa den i ett tidigt skede, säger Mattias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.