Svart på vitt om Norrlands natur

Uppdaterad
Publicerad

Gallerier över hela världen står på kö för Linda Lassons grafiska broderier – ofta med fokus på exploateringen av den norrländska naturen.

Det är på kökssoffan i hemmet i Bölen utanför Härnösand som konstverken växer fram. Men svart sytråd på markduk lyfter hon fram samernas situation, Nato-övningar över Norrland och gruvbolagens framfart.

Det är mycket svärta och långt ifrån den traditionella bilden av broderi.

– Jag försöker visa att man kan göra annat med broderi – att det inte behöver vara ulltråd och litet och gulligt, säger Linda Lasson.

Gallerier på kö

Nu har de internationella gallerierna på allvar fått upp ögonen för hennes grafiska bilder. Nyligen blev det klart med en soloutställning i New York.

– Jag ska även ställa ut i Italien, där har man redan fått grejerna så det känns skönt, och sedan blir det Los Angeles och eventuellt Tokyo, säger Linda Lasson, som också är en flitig utställare på hemmaplan – just nu i Kramfors.

SVT: Du måste vara otroligt produktiv?

– Ja, innan vernissage blir det dygnet runt. Man tittar ut och upptäcker att det har börjat ljusna.

Mörk beskrivning av Norrland

Linda Lasson ser konsten som ett bra sätt att lyfta fram frågor som rör den norrländska naturen. Hemma i vardagsrummet hänger broderiet ”Till Norrland” – en ganska dyster beskrivning där resurserna skickas söderut och husen gapar tomma.

SVT: Den här bilden ser ganska mörkt ut. Vad har Norrland då för framtidsutsikter?

– Folk protesterar ju, men det beror ju på om folk orkar. Funkar protesterna eller rinner de bara ut i sanden och politikerna rycker på axlarna?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.