Hovrätten fastställer straff för ramseledåd

Publicerad

Hovrätten för nedre Norrland fastställer straffet på tre månaders fängelse för den ene broderns inblandning i den tortyrliknande misshandeln av en 50-årig man.

Det började som ett bråk om pengar och slutade nästan i mord. I mars i år gick två ramselebröder, påverkade av sprit och droger, hem till en 50-åring man för att kräva tillbaka en skuld. Efter 30 knivhugg och en tortyrliknande misshandel lämnades han sedan i en port i centrala Ramsele.

Olika straff

När domen mot bröderna föll i Ångermanlands tingsrätt såg rätten olika på de båda brödernas inblandning. Medan den yngre av bröderna dömdes till fem års fängelse valde tingsrätten att nöja sig med tre månaders fängelse för hans bror. Han ansågs ha varit mindre aktiv under misshandeln.

Mordförsök i Ramsele

Åklagaren överklagade

Åklagaren var emellertid inte nöjd med domen utan överklagade domen i hovrätten. Båda bröderna hade ett lika stort ansvar för brottet och båda bör dömas till kännbara fängelsestraff för synnerligen grov misshandel, menade åklagaren.

Försökte hindra brodern

Hovrätten för nedre Norrland har nu behandlat ärendet och kommit fram till samma sak som Ångermanlands tingsrätt. Den äldre av bröderna kan inte dömas som medgärningsman för den grova misshandeln. Detta eftersom han inte deltagit aktivt i någon större omfattning.

Han har enligt rätten istället försökt förmå brodern att sluta. Han har också visat ånger och oro för hur det skulle gå för brottsoffret medan hans bror skrattat åt misshandeln och visat bilder på den skadade 50-åringen.

Straffet för misshandel, tre månaders fängelse, står fast och är redan avtjänat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Ramsele

Mer i ämnet