Nya invånare från norra Hälsingland kan komma till världen på BB i Sundsvall i sommar om förslaget att sommarstänga Hudiksvalls BB blir verklighet. Foto: TT / arkiv

Det kan bli trångt på BB i Sundsvall i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Blivande mammor i Norrhälsingland kan hänvisas till BB i Sundsvall i sommar. Men länsverksamhetschefen i Västernorrland är ovetande om förslaget när SVT ringer.

Regionledningen i Gävleborg har lagt fram ett förslag som innebär att BB i Hudiksvall hålls stångt under fyra veckor i sommar. Det handlar om veckorna 25 till och med 28, det vill säga de två sista veckorna i juni och de två första i juli.

Det här berättar SVT Nyheter Gävleborg.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Se även: Förlossningen kan stänga i Hudiksvall i sommar

Orsaken är främst den nationella bristen på barnmorskor – även hyrbarnmorskor – och svårigheterna att få ihop ett fungerande semesterschema.

Ständig övertid och beordringar

– Personalen har haft en jobbig situation på båda ställena under flera år med att kunna ha semester. Det har varit övertid och beordringar varje år, säger Ingela Högerås, verksamhetschef vid kvinnosjukvården i region Gävleborg till SVT.

De BB och förlossningsavdelningar som ligger närmat till hands från Hudiksvall är Gävle och Sundsvall i vardera riktning.

För tidigt att säga

Men Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnokliniken i Västernorrland, har över huvud taget inte hört talas om förslaget att stänga BB i Hudiksvall i sommar.

– Det var nytt för mig. Jag får veta det här nu när du ringer, säger hon till SVT Nyheter Västernorrland.

SVT: Vad innebär det för verksamheten på BB i Sundsvall i sommar om ni också får ta emot föderskor från norra Hälsingland?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Jag måste informera mig om innehållet i det här förslaget och de eventuella konsekvenserna för oss innan jag kan uttala mig om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet