Foto: Terje Pedersen TT

Hund fast i grävlingsgryt

Publicerad

Det var på söndagseftermiddagen som larmet till SOS kom. En hund hade fastnat i ett grävlingsgryt i Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik.

Räddningstjänsten berättar att händelsen utspelade sig intill Stora Vörtsjön. Ett sällskap var ute och jagade fågel med sin finnspets, när hunden plötsligt försvann.

Det visade sig att hunden fått vittring på en grävling som den följde efter in i ett gryt under ett stenparti. Fem personer från Räddningstjänstens deltidsstyrka i Bredbyn ryckte ut och en person från Räddningstjänsten i Örnsköldsvik anslöt också.

Ville inte komma ut

– Vi hörde att hunden skällde och rörde sig för fullt. Men han ville inte komma ut. Han hade ju roligt där inne, berättar Hans Wikström arbetsledare vid Räddningstjänsten i Bredbyn.

Han berättar vidare hur insatsen gick till.

Grävde hål med kofot

– Vi tordes inte röra några stenar för det fanns rasrisk. Så vi grävde upp ett hål med en kofot och fick nästan tag på hunden, men han ville inte komma ut.

Då gick sällskapet därifrån en stund och då kröp hunden fram från hålet man gjort.

– Men hunden ville nästan in igen och fortsätta skälla, säger Hans Wikström.

Slutet gott allting gott

Men man fick tag i en glad, pigg och kry hund som kunde återförenas med sin ägare. Hans Wikström säger att han aldrig tidigare kallats ut på ett uppdrag där grävling varit inblandad.

– Nej inte sådant här, men katter, kossor och älgar har man varit med om att rädda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.