”Inget som visar att långa avstånd skulle ge fler bilfödslar eller fler komplikationer” – Nina Fållbäck-Svensson, chef för specialistvården inför nedläggningen av Sollefteå-BB

Inför BB-nedläggningen:”Ser inga skäl till oro”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulans som möter på vägen och telefonsupport med barnmorska. Inför nedläggningen av BB i Sollefteå försöker landstinget möta oron från blivande föräldrar med en informationskampanj.

Bildningsförbundet ABF:s grepp att starta en kurs i bilfödande har ju fått stort genomslag – även i internationella medier. 

Nu kontrar landstinget med en informationskampanj för att försöka möta oron i Ådalen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Om en vecka läggs ju BB i Sollefteå ner, och på landstingets hemsida listar man nu saker blivande föräldrar bör tänka på;

-kontakta förlossningen i god tid

-använd mobilens högtalarfunktion

-ta med filtar i bilen. 

Telefonsupport från barnmorska

Nina Fållbäck-Svensson, chef för specialistvården i Västernorrland, säger att hon inte ser några skäl till oro.

– Det finns beredskap och planering för detta, säger hon.

– Det finns ingenting som visar att det blir fler bilfödslar bara för att avstånden ökar, menar Fållbäck-Svensson.

Erfarenheter från bland annat Kiruna, där BB las ner för 10 år sedan, bekräftar den bilden, menar hon.

Nu lovar landstinget att blivande föräldrar på väg till BB ska erbjudas telefonsupport under resan från en barnmorska, och när det behövs kan ambulans möta upp längs vägen. 

Statistik saknas.

Beredskap, planering och information, alltså. Men samtidigt saknas statistik över antalet födslar som sker utanför sjukhusen.

Så hur många barn som faktiskt fötts i baksätet på person- eller taxibilar de senaste åren i länet,  den kunskapen saknas alltså inom vården i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet