Boken om den ”riktiga” Stenmark

Uppdaterad
Publicerad

Han var tveksam inför uppgiften att skriva biografin om och tillsammans med Ingemar Stenmark. Men nu ligger den färdig och Hasse Andersson, sportjournalist och medförfattare, är på plats när boken släpps i samband med bokmässan i Göteborg.

På årets bokmässa i Göteborg släpps Ingemar Stenmarks biografi, Stenmark: Mästaren.

Medförfattaren och Bjästabon Hasse Andersson har redan skrivit biografier tillsammans med andra sportprofiler som Peter Forsberg, Pekka Lindmark och Börje Salming. Trots det var var Hasse till en början tveksam till att skriva om Ingemar. Tidigare har hockeyälskaren rört sig på säker mark förutom att han skrivit böcker om bandylaget Edsbyn och fotbollsklubbarna Gais och Öster. Nu skulle han skriva en bok med ensamvargen och legendaren Ingemar Stenmark.

– Jag har ju följt honom under hans storhetsperiod då skolor, riksdag och hela Sverige stannade. Så jag funderade på om jag skulle klara av att skriva en biografi med Ingemar. Jag kände att det skulle bli en av de största utmaningarna jag fått men nu i efterhand så är det absolut det roligaste jobb jag har haft.

Öppen med det privata

Den som förväntar sig skandaler och nya, okända sidor hos Ingemar kommer dock att bli besviken. Däremot får läsaren en bild av hans barndom i Tärnaby och hans fem första år i Joesjö några mil från Tärnaby.

– Egentligen är det bara små petitesser, små rader och meningar som kan vara nytt. Och skandaler det kan man inte hitta när det gäller Ingemar Stenmark. Det finns inte. Men han har varit väldigt öppen med det privata. Han har med väldigt många privata bilder i boken som jag tycker ger en extra stuns.

Mediernas bild

Boken föreslogs från början heta ”Stenmark – Det är bara å åk”, ett berömt citat av Ingemar tidigt i hans karriär men det ville han inte veta av. Han menade att han sagt det en eller ett par gånger och att det är media som klistrat citatet på honom.

– Det är media som har gjort sin bild av människan Stenmark. Men det stämmer inte riktigt. I samband med hans medverkan i Let's dance var det journalister som ringde honom och menade att deras bild av honom skulle spricka. Men Ingemar menar att den bilden hade journalisterna skapat själva.

”Det kommer att bli kaos”

Varken Hasse eller Ingemar har sett boken ännu men enligt Hasse ska den vara på plats i Göteborg där de båda kommer att medverka under bokmässan i helgen. För två år sedan släpptes Börje Salmings biografi i samband med bokmässan och Hasse minns att det var ett stort intresse kring Salming då men att det förmodligen kommer att blekna i jämförelse.

– Ingemar är lite orolig och har undrat om det är någon som kommer att vilja läsa om honom och om det kommer förbi någon på mässan. Jag sa att det kommer att bli kaos. Säger du det sa han och lät tveksam. men han är spänd av förväntan och det kommer att bli riktigt kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.