”Ingen dold agenda”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen dold agenda och ingen intention att nedmontera Sollefteå sjukhus, försäkrar hälso- och sjukvårdsdirektören.

– Vi har inga avsikter att nedmontera Sollefteå sjukhus, försäkrar Nina Fållbäck Svensson.

Hon säger samtidigt att hon förstår medarbetarnas frustration.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Jag förstår det. Men de förändringar vi gör nu beror ju på att vi inte lyckats med bemanningen och vi kan inte bedriva en verksamhet utan rätt kompetens i personalsammansättningen. 

”Öppen process”

Om den häftiga kritiken man möttes av idag, säger hon.

– Det finns ingen dold agenda. Skulle det finnas det skulle jag inte kunna säga det, men det vi jobbar med är väl känt och vi försöker göra det i en öppen process, säger Nina Fållbäck Svensson.

– Vi kommer att behöva det här sjukhuset. Det är en fantastisk resurs i den här delen av länet. Vi ska utveckla det här sjukhuset, men det kanske inte är alla delar som finns i dag som blir kvar, utan vi kanske behöver förändra innehållet, säger hon.

Kan behöva åka

– För de patienter som behöver våra tjänster ofta behöver vi finnas till nära. Men det kan hända att man för ingrepp som sker mer sällan kan behöva åka och så har man gjort på många andra ställen i landet och det är i enighet med hur man jobbar med hälso-och sjukvården nationellt, menar hon.

Hon säger att den extraambulans som funnits i Sollefteå i sommar med stor sannolikhet nu blir kvar.

Medicinsk och ekonomisk fråga

Svårigheterna att bemanna har förvärrats, säger hon. Och lösningen med stafettpersonal kan påverka både den medicinska kvaliteten och ekonomin, säger hon.

– Man kan inte lägga hur mycket pengar som helst på stafettpersonal. De pengarna har vi inte, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet