Invasion av larver i bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals larver har invaderat pilträden i Nacksta i Sundsvall. Hyresgäster har slagit larm, eftersom larverna tar sig in på uteplatser och balkonger.

Kommunala bostadsbolaget Mitthem har larmats av hyresgäster, som drabbats av larvinvasionen. Larverna har intagit pilträden, de klättrar uppför stammarna och krälar vid portarna.

– Vi fick in felanmälningar i måndags på att de började ta sig till uteplatserna och balkongerna hos de boende här, säger Johan Norman,  Mitthems kvartersvärd i området.

Kan bli gulsvarta myror

De gröngula larverna äter upp pilarnas blad. På några dagar har de ätit upp hela lövverk.

– De är effektiva. De är små och många och de verkar vara väldigt hungriga, säger Johan Norman.

Pilbladssteklar är, enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska muséet, vanliga i hela landet. Om de får fortsätta leva förpuppas larverna och kläcks till flygfärdiga steklar.

– De ser ut som feta, gulsvarta flygmyror, säger Didrik Vanhoenacker.

Men Mitthem har nu påbörjat bekämpning av larverna, som redan har hunnit äta upp flertalet av lövverken på pilarna i Nacksta.

Kryper uppför murar

– Vi besprutade igår, så det är färre idag. Men vi kommer att få bespruta mer också, säger Johan Norman.

Fortfarande kryper larver uppför murar och trädstammar. De har  även tagit sig över vägen och äter på pilbladen där.

– De är inte farliga alls, utan de letar mat. De letar efter nya pilar, säger Johan Norman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.