Akuten glömde patient

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar till patientnämnden om fel i vården har ökat senaste året i länet. Catrin Eliasson i Sundsvall anmälde hur hennes mamma behandlats på sjukhuset och fallet får nu kritik.

Det var förra hösten som Catrin Eliassons mamma började bli dålig. Läget blir så pass akut att hon läggs in på Sundsvalls sjukhus där en läkare konstaterar att hon troligen har cancer och är döende.

Diagnosen omvärderas

Nästa dag får Inger träffa en ny läkare som säger att hon i stället har blödande magsår och hon skickas hem. Men efter mindre än en vecka börjar hon kräkas blod.

– En morgon ligger en pöl med blod under hennes köksbord. Och medans jag är där fortsätter hon att kräkas blod, berättar dottern Catrin.

Skickas runt

Hennes mamma åker på nytt till akuten men pågrund av platsbrist skickas hon i taxi till Sollefteå. Där är hon enligt personal mycket svag och får blodtransfussion. Väl hemma i Sundsvall igen får hon komma till ett korttidsboende men hamnar snart på akuten igen – och där blir hon liggande i timmar.

Ligger sju timmar utan tillsyn

– Hon ligger enligt journalen sju timmar och tjugo minuter innan hon får träffa läkare, berättar Catrin.

Det visades sig senare att mamman drabbats av en mindre stroke och Catrin anmälde händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO.

IVO kritiserar akuten

IVO kritiserar nu akuten för den långa väntan. De skriver i sitt beslut ” Att vistas som patient på en akutmottagning i sju timmar utan tillsyn kan enligt IVO inte anses som förenligt med god och säker vård”.

Ändrat rutinerna

Enligt länsverksamhetschef Anders Lundin var det fel att patienten fick vänta så pass länge och han säger till SVT Västernorrland att man sett över rutinerna efter händelsen.

Fler anmäler vården

Antalet anmälningar till IVO i Västernorrland ligger på samma nivå som förra året. Runt hundra anmälningar har inkommit hittills i år. Däremot har antalet anmälningar till patientnämnden ökat. Från januari till oktober förra året fick man in 870 anmälningar. Samma period i år har siffran ökat till 973 stycken anmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.