Foto: SVT

Ja till nedläggning av BB

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett ja till nedläggning av BB i Sollefteå vid dagens möte i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Beslutet togs med sex röster mot sex där ordförande Ewa Back (S) fick fälla avgörandet med utslagsröst.

– Jag tycker det känns bra att det finns ett beslut i nämnden. Framför allt för personalens skull. Jag tror de tycker det känns bättre att det finns ett beslut än att de får fortsätta leva i ovisshet, säger hon.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Genom att lägga ner förlossningen och kvinnovårdens operationer och slutenvård vid Sollefteå sjukhus ska landstinget kunna spara 15 miljoner kronor.

Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde lades flera motförslag fram. Socialdemokraterna var också oeniga. John Åberg (S) från Sollefteå röstade med Vänsterpartiet och Alliansen på det slutliga motförslaget, ett yrkande på återremiss och en ny utredning om bildandet av ett sammanhållet vårdområde. Sverigedemokraterna lade ned sin röst, men ska återkomma med ett förslag i landstingsfullmäktige.

Läs artikeln om motförslaget här:

”Svårt ekonomiskt läge”

”Landstinget Västernorrland befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge”, så inleddes ärendebeskrivningen i det beslut som Hälso- och sjukvårdsnämnden nu föreslår landstingsfullmäktige att ta slutgiltigt beslut om och alltså innebär att BB försvinner från Sollefteå.

Kvar blir den öppna kvinnosjukvården på Sollefteå sjukhus. Det är även klart att Rehab flyttas från Härnösand till Sundsvall och att Sollefteå sjukhus tar hand om den planerade ortopedin i länet, vilket sparar ytterligare 20 miljoner kronor.

Slutgiltigt beslut i BB-frågan ska tas i landstingsfullmäktige den 26 – 27 oktober. Ärendet ska före det beredas av landstingsstyrelsen.

Se inslaget om demontsrationen utanför landstingshuset inför beslutet här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet