Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20-åriga Jesper Sjögren från Sundsvall gör värnplikt som stridsbåtsförare. I klippet berättar han varför han valde att göra lumpen på ett fartyg. Foto: Shanker Prem/SVT

Jesper från Njurunda gör lumpen som stridsbåtsförare: ”Har alltid gillat vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Du som har befunnit dig nära Västernorrlands kust i veckan har kanske sett militära fartyg och soldater. Det är Stockholms amfibieregemente som har övning.

En av de värnpliktiga som deltar är 20-åriga Jesper Sjögren från Sundsvall som gör lumpen som stridsbåtsförare på regementet.

Mellan den 29 april och 6 maj övar Stockholms amfibieregemente längs Västernorrlands kust med stridsbåtar, en trossbåt, lastfartyget HMS Loke och HMS Trossö, som är ett så kallat stödfartyg.

Regementet har rört sig i följande områden:

  • Njurunda, i området kring Brämön-Björkön-Galtström
  • Timrå, Åstön
  • Härnösand och Ångermanälven, i området kring Vägnön, Hemsön, och Utansjö

I klippet berättar stridsbåtsföraren Jesper Sjögren om varför han valde att göra värnplikten på ett stridsfartyg.

Vad är Stockholms amfibieregemente?

Stockholms amfibieregemente är en del av marinen vars operationsområde utgörs av kustnära zoner, floddeltan, skärgård, inlopp, farleder och hamnar. De opererar i och under vattenytan, på land och i luften.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.