Jonas räddade kvinna från att drunkna

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan från Härnösand hade antagligen drunknat om inte 16-årige Jonas Näslund hade räddat henne.

Det var i tisdags som Jonas Näslund hade slutat skolan tidigt. Han gick ner till Nässjön för att pimpelfiska i det fina vädret, då såg han hur en kvinna med hund kom och gick på isen.

– Hon gick en bit ut från strandkanten och såg inte att det kom ett utlopp med rinnande vatten i sjön säger Jonas Näslund.

Kvinna gick genom den tunna isen och Jonas reagerade blixtsnabbt.

– Jag sprang dit, tog av mig jackan och kröp fram mot vaken. Kvinnan tog tag i jackan och jag lyckades dra upp henne på isen säger Jonas.

Isen höll på att brista

Allt gick så fort att han knappt han reflektera över vilken fara han själv utsatte sig för.

– När jag stod där på knä vid vaken och hörde hur det började knaka i isen då blev jag lite rädd, men jag fortsatte som jag hade tänkt säger 16-åringen.

Kvinnan som var nära att drunkna kramade om Jonas och tackade honom för att han räddat livet på henne, sedan gick hon snabbt till sin bil för att värma sig.

– Hon var nog ganska chockad, jag vet fortfarande inte vem det var men mamma säger att det var en kvinna som bor inne i Härnösand säger Jonas.

Tackar skolan för kunskapen

Jonas  handlade helt korrekt i den allvarliga situationen. Kunskapen hade han fått lära sig i skolan redan när han gick på lågstadiet.

– Ja, det var en instruktionsfilm vi fick se med några barn och jag kom väl ihåg det mesta av hur man ska agera i en sådan här situation säger Jonas Näslund.

Han säger att han absolut skulle göra samma sak om han skulle komma i en liknande situation. Och kvinnan kan tacka tillfälligheterna att hon klarade sig så bra den här gången.

– Det var ju bara en slump att jag slutade tidigt och bestämde mig för att fiska i solskenet. Annars vet man aldrig hur det hade kunnat sluta säger 16-årige Jonas Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.