Junselebonde kvar i öster

Uppdaterad
Publicerad

Kommer ni ihåg bonden från Junsele som startade ett jordbruk i Ukraina? Han är fortfarande kvar, trots en del motgångar. Men ska hans företag överleva måste den politiska och ekonomiska krisen i Ukraina nu lösas. Samtidigt som det också måste bli lönsamt att odla spannmål.

Det är exakt ett år sedan vi träffade Stefan Stolt förra gången. Grisbonden från Junsele som startat ett jordbruk i Khmelnitskiy i västra delen av den bördiga svartjordens Ukraina. Men då hade hans första höstskörd drabbats av missväxt.

Stefan har sitt jordbruk i en liten by några mil söder om Khmelnitskiy. Där har tiden stått stilla sedan dom sovjetiska kolchosernas tid. Fortfarande äger byborna en liten bit mark var, som Stefan arrenderar. Många i byn jobbar också åt honom, och dom lever kvar i det gamla sovjetsystemet.

För att komma från kolchostänket vill Stefan köpa marken. Det är inte möjligt idag. Men båda lägren i det kommande presidentvalet har sagt att dom ska öppna upp för en kapitalisering av landet.

– När det kommer ut en sådan här mängd mark på marknaden så kommer troligen priset att vara lågt i början säger Stefan.

Redan när Mittnytt besökte Stefan förra året var det fullt politiskt kaos, med slagsmål i parlamentet och landet stod på ruinens brant. Det har bara blivit sämre. Men Stefan ser ett visst ljus i slutet av tunneln. Det är bara att hoppas att det inte är tåget som kommer...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.