Syskonen Molly, Texas och Teodor Thiele demonstrerade i Sundsvall tillsammans med moster Sara Pålsson. Foto: SVT

Kamp för rätten till personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen manifesterade funktionshindrade över hela landet för sina rättigheter till hjälp och stöd i vardagen. I Västernorrland hålls demonstrationen i Sundsvall.

Föreningen Jämlikhet Assistans Gemenskap, JAG, kräver ett omedelbart stopp för indragna assistansbeslut och stärkt LSS utan att det ska påverka möjligheten till personlig assistans.

– Jag är här för att jag ser dagligen hur de jag känner, vänner till min dotter och andra förlorar assistansen, säger Linda Thiele.

Höll tal

Hon har en 17-årig dotter, Melina, med svår cp-skada som är helt beroende av stöd och hjälp. Ändå höll Melina tal på scenen framför hundratalet demonstranter, just med hjälp av sin assistent.

Hennes lillebror Theodor fanns bland demonstranterna. På hans plakat kunde man läsa ”Min syrra vill också leva sitt liv, fast hon sitter i rulle”.

Bara det senaste året har 300 personer fråntagits sin assistans i Sverige.

Byter mot konvention

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, har funnits i många år. Den ska försäkra funktionshindrade full delaktighet i samhället, enligt FNs konvention om rättigheter för funktionshindrade.

Trots har Sverige brutit mot konventionen vid åtskilliga tillfällen, skriver föreningen JAG, i en debattartikel.

De lyfter särskilt fram levnadsvillkoren för familjer där det finns barn med funktionsnedsättning. De är i högre grad än andra sjukskrivna, arbetslösa och har också oftare sjukersättning.

”...vilket tyder på hård belastning och svårigheter att hävda sig på arbetsmarknaden. En studie från Socialstyrelsen visar att om barnen har assistansersättning får hela familjen en bättre livssituation. Bland annat kan föräldrar förvärvsarbeta och slipper arbetslöshet och sjukskrivning.”, skriver de i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.