Upp emot 25 000 personer på demonstration i Härnösand i söndags för vården i Ångermanland. Men var det så många på plats egentligen? Debatten fortsätter. Foto: SVT

”Inte 25 000 på torget”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är olyckligt att uppgiften om antalet deltagare gör att själva manifestationen kommer i skymundan, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv Socialdemokrat.

Upp emot 25 000 personer på torget i Härnösand. Den uppgiften blev snabbt till fakta i rapporteringen från den stora manifestationen för en jämlik sjukvård i Västernorrland. Så också här i SVT.

Siffran ifrågasattes snabbt, en del hävdade att deltagarantalet snarare var en tiondel eller på sin höjd något fler än det – men ingen vet säkert.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Frågan om hur många som egentligen deltog i sjukhusmanifestationen i Härnösand i söndags fortsätter att debatteras, och har också blivit ett slagträ i den infekterade vårddebatten inom det socialdemokratiska partiet i länet.

Svårt att beräkna

Uppgiften om antalet demonstrationsdeltagare byggde på en bedömning, en uppskattning av arrangörerna. Men det är mycket svårt att på plats kunna bedöma antalet deltagare i en demonstration, när den pågår. Även om man aktivt försöker räkna.

Men hur många kan det då ha handlat om, på ett ungefär?

Vi vände oss till en nationell expert på området för en analys: Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Jag var ju inte på plats på torget i Härnösand i söndags, och kan därför givetvis inte ge några definitiva omdömen om hur många som egentligen deltog, säger han.

”Inte fler än 3000-4000”

– Men utifrån de drönarbilder jag sett i efterhand och utifrån mina erfarenheter så kan jag säga att antalet personer på torget är långtifrån 25 000. Snarare 3000-4000, inte fler. Det räcker ju egentligen med att börja räkna så inser man ju att några 25 000 är inte på plats.

Ulf Bjereld understryker att 25 000 människor i en demonstration i Sverige i dag är ”en sensationellt hög siffra”.

– I Göteborg deltog totalt omkring 10 000 människor i första majdemonstrationerna förra året, och då är alla tåg i hela Göteborgsområdet inräknade. I Härnösand skulle det alltså ha varit två och en halv gånger fler deltagare än det. Sensationellt, i så fall.

Arrangörer överskattar

– Det är också väldigt vanligt att arrangörer och deltagare överskattar antalet medverkande i manifestationer av olika slag. Det handlar inte om att man medvetet ljuger, utan det är snarare ett önsketänkande. Man uppfattar sig som så otroligt många. Jag har själv gått i demonstrationståg, och är man bara några hundra upplever man det som väldigt många. Handlar det om tusental så är det närmast svindlande, säger Ulf Bjereld.

I efterhand har arrangörerna velat poängtera att uppskattningen avsåg det totala antalet personer som på ett eller annat sätt deltog i manifestationen, och att många inte dröjde sig kvar på torget utan bara gick i tåget dit.

Ulf Bjereld anser hur som helst att siffran för antalet personer på torget i Härnösand i söndags bör putsas rejält.

SVT: Varför är det viktigt?

– Dels handlar det om trovärdighet. Men också om att fokus hamnar på hur många som var med i stället för själva saken, precis som i det här fallet. Och det tycker jag är väldigt olyckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet