Kidnappningsmordet – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det var klockan 20.40 den 4 april som den 23-årige mannen fördes bort från Slottsparkeringen i Gävle.

Vittnen uppgav att han förts bort i en personbil som försvunnit med skrikande däck. Men det dröjde en vecka innan polisen gick ut med information om händelsen.

Hade en relation

Då hade en 23-årig kvinna anhållits misstänkt för medhjälp till människorov. Kvinnans advokat uppgav för SVT att kvinnan inte förstod anklagelsen. Hon och den försvunne 23-åringen hade haft en relation och det var hon som anmält honom försvunnen.

23-åring bortrövad i Gävle

Senare samma dag greps ytterligare fyra personer. Det var fyra män mellan 20 och 32 år gamla. Ingen av dem sedan tidigare känd för någon grövre brottslighet. Alla anhållna och den försvunne är hemmahörande i Sundsvall.

Försökte lämna landet

Ett par dagar senare greps ytterligare två män vid betalstationen på Lernacken vid Öresundsbron, på väg ut ur Sverige. En Sundsvallsbo och en man hemmahörande i Sollefteå. En bil som sattes i samband med kidnappningen hittades utbränd i Bergeforsen norr om Timrå.

Hittades i bäck

Den 21 april, sjutton dagar efter försvinnandet, hittades 23-åringen död i byn Maj två mil söder om Sundsvall. Han hittades av en skogsarbetare i en bäck vid en skogsväg.

Ytterligare en misstänkt

En åttonde misstänkt, en 18-årig man, häktades i sin frånvaro misstänkt för människorov och mord. De sju andra häktades för samma sak eller bara för medhjälp. Den 13 april häktades ytterligare en man, en 19-åring, för medhjälp till mord. Även de två senast misstänkta är hemmahörande i Sundsvall. En av de fyra män som häktades först har släppts men misstankarna mot honom kvarstår.

Polisanmälde hot

Den 17 maj framkom det att den mördade 23-åringen själv anmält till polisen att han kände sig hotad. Polisen i Sundsvall hade efter förhör med honom lagt ner utredningen. Åklagare Elisabeth Hermanrud, vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, leder mordutredningen och hon uppgav för SVT Västernorrland att mordoffrets uppgifter till polisen var ”en av pusselbitarna” som ledde fram till gripandet av de misstänkta.

Gömmer sig

Mordoffrets familj har valt att gå under jorden och lever nu med skyddad identitet. 18-åringen, som häktades i sin frånvaro, är internationellt efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet