”Kommer innebära handelshinder”

Uppdaterad
Publicerad

– Västernorrland har stor export till Storbritannien, vilket kommer att få konsekvenser av ett utträde, säger Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S).

Som EU-företrädare ser han valresultatet som en uppmaning att jobba ännu hårdare för att visa vikten av ett starkt EU-samarbete.

– Det är ju ett mycket tråkigt besked att man väljer att lämna EU-samarbetet och det är också allvarligt för både för Sverige och Europasamarbetet, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

Brittisk EU-omröstning

Han är inte förvånad över folkomröstningens resultat.

Viktig handelspartner

– Med tanke på det höga tonläget som varit i den brittiska debatten, så har man ändå kunnat ana att det skulle kunna gå på det här sättet, menar Peder Björk.

Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad och med en export på 2,4 miljarder tillhör Västernorrland de län i Sverige med största exporten till Storbritannien. Det handlar enligt Peder Björk om den stora skogsindustrin, men även kemi- och metallindustrin är beroende av handeln med Storbritannien.

– Nu vet man inte hur de framtida handelsavtalen kommer att se ut, men det skulle förvåna mig väldigt om det är så att Storbritannien har lika generösa villkor som det är nu i EU, det vill säga fri handel med varor och tjänster. Det här kommer säkert att innebära en del handelshinder mellan EU och Storbritannien och därmed mellan Sverige och Storbritannien, säger han.

Utträdet tar tid

Peder Björk sitter också som ordförande i Finans- och näringslivsutskottet i Sundsvalls kommun, men han tror inte att arbetet där kommer att påverkas nämnvärt.

– Det här är först och främst en nationell fråga, även om det kan få konsekvenser på regional och lokal nivå. I det korta perspektivet behöver inte vi vidta några åtgärder och sedan ska man också komma ihåg att ett utträde ur EU kommer troligtvis att ta två år. Det innebär att vi har tid på oss att möta de utmaningar som följer av att Storbritannien lämnar EU, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet