Inget stöd till Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Enligt dagens utredningsförslag tillhör inte Ånge de ”kommuner med störst utmaningar” som ska få särskilt stöd. Kommunalrådet håller inte med.

Landsbygdskommitténs slutbetänkande med förslag för en sammanhållen glesbygdspolitik presenterades idag. Utöver generella åtgärder föreslår kommittén riktade näringslivspaket till 23 kommuner. Exempelvis vill man avsätta 500 miljoner kronor till sänkta arbetsgivaravgifter eller avskrivna studielån för den som väljer att bosätta sig där. Flertalet av dessa ”kommuner med störst utmaningar” ligger i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län.

Det skulle innebära att det blir mycket billigare för en företagare i till exempel Bräcke att anställa personal än i grannkommunen Ånge.

– Det kan inte vara så att det blir en ridå där det på andra sidan gränsen är 30 000 kronor billigare att anställa en människa, det här måste vi titta på säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) till SVT Västernorrland.

Danielsson är positiv till mycket i dagens förslag men efterlyser mer utflyttning av statliga jobb till glesbygden. I dagens förslag ”rekommenderas” en flytt av 10 000 jobb. Danielsson menar att generaldirektörerna i de statliga verksamheterna har för stor makt och att det behövs hårdare styrning i form av ett ägardirektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.