Det norska företaget Floating Acommodations Sweden AB – flytande inkvarteringar alltså – har uppvaktat kommunledningarna i både Härnösand och Timrå de senaste månaderna.
Företaget vill lägga till med fartyget Ocean Gala, med plats för upp emot 1800 asylsökande flyktingar. Men båda kommunerna säger nej, med hänvisning till att det är ett för stort åtagande. Och Migrationsverket kan inte sätta sig över kommunernas vetorätt i frågan.
Kan inte tvingas
Migrationsverket kan inte tvinga kommuner att ta emot flyktingfartyg – oavsett om hamnarna är kommunala eller privata.
– Migrationsverket har varit tydliga med oss att de inte kommer att ge tillåtelse med mindre än att kommunen godkänner det här i den situation vi har i Härnösand, det är den jag har att hantera, säger Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S).
Både Vivstavarvs gamla fabriksområde i Timrå och djuphamnen i Härnösand har privata ägare, som båda är positiva till att hyra ut kajplats.
Hävdar sin rätt
Och trots att både Härnösand och Timrå sagt nej till att ta emot Ocean Gala ger rederibolaget inte upp.
I ett mejl till SVT skriver Kjell Tandberg, en av Floating Acommodations ägare, att fartyget sannolikt kommer att lägga till vid någon av hamnarna till sist. Kommunernas nej har inte någon betydelse utan är bara ett försök att försinka processen skriver Tandberg.
Men Migrationsverket understryker att även om hamnägaren är positiv och fartyget är certifierat krävs bygglov för mer permanenta flyktingboenden på fartyg vid kaj.
Kommunernas vilja
– Dels måste vi rätta oss efter hamnägarens tillåtelse och att fartyget är certifierat. Dels måste vi också rätta oss efter kommunernas vilja. Och det krävs bygglov för den här typen av boenden eftersom det här gäller en längre en tid. Vårt avtal sträcker sig över ett år, säger Willis Åberg vid Migrationsverket till SVT.
Till syvende och sist är det alltså kommunerna som har sista ordet.
– Om man under lång tid – och här kan det handlar om ett, två, tre eller fyra år, det vet vi inte – vill öppna ett bostadsområde med närmare två tusen människor på en central plats i Härnösand så kan, ska och måste vi givetvis ha synpunkter på det, säger Fred Nilsson.
Måste utvärderas
Han säger sig i utgångspunkt inte vara främmande för nya alternativa boendelösningar för asylsökande.
– Det finns olika möjligheter som prövas nu, och jag tror att man måste följa det här noga och utvärdera. För vi har en situation i kommunerna där vi inte bara kan säga nej och nej och nej, utan vi måste förstå att vi på ett klokt sätt ska ta emot de flytktingar som kommer. Men lösningen med Ocean Gala i Härnösand är inte aktuell och kommer inte att vara aktuell, säger Fred Nilsson.