Kommunerna som kan dö ut

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Västernorrlands län finns med på dödslistan som Dagens Samhälle framställt.

Trenden är obeveklig. Nitton svenska kommuner har krympt vartenda år i två decennier. Dras kurvan ut från 1990 och framåt visar den att de flesta av dessa kommuner inte kommer att överleva seklet ut.

År 2070 kommer Strömsund och Ljusnarsberg att helt sakna invånare, om trenden från 1990 fortsätter. Mellan 2074 och 2078 försvinner Kramfors, Övertorneå, Munkfors och Hällefors. Därefter dör Storuman, Ånge, Sollefteå och Torsby.

Jobben försvinner från Ånge

Hoppet om att öka invånarantalet genom inflyttning lever i många avfolkningskommuner. Men det är svårt att få vuxna svenskar att bryta upp.

– Forskning kring regional utveckling visar entydigt att människor sällan flyttar till ett arbete. Vi flyttar i anslutning till studier och för att vi hittat kärleken, säger Tore Englén, analytiker på konsultföretaget WSP till Dagens Samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobben försvinner från Ånge

Mer i ämnet