Kommuntopparna vill förbjuda börsnoterade skolor

Uppdaterad
Publicerad

De socialdemokratiska kommuntopparna vill förbjuda att skolföretag, som finansieras med skattemedel, introduceras på börsen. Det visar en undersökning som SVT gjort.

– Vi ska inte ha en ordning i Sverige där våra barns utbildning, eller för den delen äldreomsorgen, är uppe för spekulation på börsen, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvalls kommun.

Majoritet bakom lagändring

80 procent av de socialdemokratiska kommuntopparna är emot en sådan börsnotering, enligt SVT:s undersökning. Frågan gällde att införa en lagstiftning som förhindrar börsintroduktion eller försäljning av privata välfärdsföretag, till exempel skolföretag, som finansieras med skattemedel.

– Jag tycker att det är ett bra förslag och jag välkomnar också att regeringen driver på den här frågan kraftfullt. Jag hoppas också på att man kan komma till beslut och få en majoritet i riksdagen kring detta, säger han.

Sundsvalls största grundskola

På torsdag den 29 september noteras Engelska skolan, som bland annat driver Sundsvalls största grundskola, på Nasdaq Stockholm. Enligt Engelska skolan i Sundsvalls rektor Pascal Brisson så ska börsnoteringen hjälpa skolan att växa och och utvecklas, även om han väntar sig en debatt i frågan.

– Jag tycker inte att det är rätt väg att gå att börsintroducera en verksamhet som finansieras med våra gemensamma skattepengar, säger Peder Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.