Konsulttjänster för 600 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten brottas med utgifter och skär ner på potatiskokandet i hemtjänsten. Men utgifterna på kommunens konsultkonton ökar.

– Det kan helt och hållet hänföras till att vi står i en expansiv fas för Sundsvall. Vi gör väldigt mycket investeringar nu, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Socialtjänstens ekonomiska bekymmer i Sundsvall har blivit en följetong, nu senast med planerade neddragningar på äldreboenden och minskad tid i hemtjänsten. Samtidigt kan vi berätta att Sundsvalls kommun köpt konsulttjäntser för totalt 615 miljoner under åren 2010 till och med i år.

Socialtjänsten i kris

– Det handlar om att bygga om, bygga till och bygga nytt. Det handlar om skolor, förskolor och äldreboenden. Vi bygger vägar och dessutom planerar vi för bostadsbyggande, säger Peder Björk (S).

Fråga om prioriteringar

Det är kärva tider i kommunkassan. Resurserna räcker inte till. Det har potatiskoket blivit en symbol för. Eller snarare det uteblivna potatiskoket i hemtjänsten. Man planerar också att se över beviljad tid för sociala aktiviteter. Beslut ska fattas i socialnämnden under onsdagen. Reaktionerna har varit många och kommunalrådet har följt debatten.

– Jag har full förståelse givetvis att det blir reaktioner. Men vi har en begränsad mängd resurser och vi behöver göra prioriteringar hur vi ska använda de resurserna. Och nu har socialnämnden i morgon att fatta beslut om de här prioriteringarna, säger Peder Björk (S).

”Övertro på konsulter”

2010 köpte kommunen, som helhet, konsulttjäntser för 59 miljoner. Men summan har ökat och under nuvarande år har kommunen betalat 159 miljoner kronor till olika konsultbolag. Det är en ökning med 100 miljoner. Helt nödvändigt menar kommunalrådet.

Men bland personalen i socialtjänsten finns flera kritiker. ”Konsulterna utreder sådant vi redan vet och lämnar färdiga svar, medan vi som gör jobbet vänder på varenda krona och snart går under”, är en åsikt. ”Det läcker ut pengar och det finns en övertro på konsulter” är en annan åsikt.

Värderingsfråga

– Jag förutsätter, och tycker att det är viktigt, att man varje gång gör en värdering i organisationen. Ska man ta in extern kompetens, ska vi anställa kompetens, eller finns den redan i vår organisation, säger kommunalrådet.

Bland de mest anlitade konsulterna under kontot ”Övriga konsulter” märks Sweco, Ocab, Öhrlings, Advokatfirman Fylgia, men på leverantörslistan finns även reklambyråer och företag som jobbar med utredningar åt socialtjänsten. Ökningen går helt att hänföras till den ökade investeringstakten, säger Peder Björk (S).

Nödvändiga investeringar

– Vi behöver göra de här investeringarna i Sundsvall. Vi har under många år legat efter när det gäller investeringar i förskolor och skolor och inte minst när det gäller äldreboenden.

SVT: Är alla de här utgifterna försvarliga i det här kärva läget?

– Ja jag tycker nog det, svarar han.

SVT: Det är inte så att ni investerar i för snabb takt?

– Det kan man alltid fundera över och det är klart att det är en utmaning för organisationen. Men samtidigt så har vi ett så väldigt uppdämt behov av att göra de här investeringarna. Jag skulle vilja hävda att det vore fel att inte göra dem.

Nykokt potatis för 15 miljoner

Däremot anses inte nykokt potatis helt nödvändigt, i förhållande till annat inom hemtjänsten, när man nu ska försöka komma tillrätta med utgifterna i socialnämnden.

– Jag förstår att man reagerar mot det. Hur kan vi fatta ett sådant beslut? Men det motsvarar ungefär 44 000 timmar per år i hemtjänsten att koka potatis, vilket motsvarar ungefär 15 miljoner kronor. Och där har vi att göra en avvägning och en prioritering hur vi använder våra timmar och våra pengar. I dag vet vi att den mat som levereras inom hemtjänsten håller hög kvalitet. Då är det rimligt att vi använder timmarna och pengarna på ett annat sätt, säger Peder Björk (S).

God lukt och matlust

Men han får mothugg av Maritta Selin på Alnö, som är anhörig till en man som drabbats av stroke. Hon har också goda vänner som är beroende av äldrevården. Och hon menar att potatisen inte är någon bisak.

– Nykokt potatis, det luktar gott. Det känner de äldre igen. Förhoppningsvis kan den goda lukten hjällpa till så att man får matlusten tillbaka, för med stigande ålder försvinner matlusten. Undernäring är ett stort problem bland äldre, särskilt bland dem som bor kvar hemma, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet