Kontrakt för bättre resultat

Uppdaterad
Publicerad

Skolresultaten i Sundsvall är bland de sämsta i landet. Nu ska eleverna i årskurs åtta på Nivrenaskolan få skriva kontrakt med kommunen och lova satsa på skolarbetet.

I år rasade Sundsvalls skolor 50 placeringar i rankingen från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Någon förklaring till varför Sundsvallsskolornas resultat är så dåliga har inte kommunledningen kunnat hitta.

– Ja, det vet vi inte riktigt, men jag är säker på att våra elever är inte dummare än andra och våra lärare är inte sämre. Vi måste titta i systemet vad det är som inte har fungerat, säger Joao Pinheiro, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Sundsvalls kommun.

”Vi måste bli mer aktiva”

Trots kommunens satsning  för drygt ett år sedan, att bli Sveriges bästa skola 2021, blir resultaten sämre.

– Vi väntar på en analys nu för att se vad är problemet. Vi måste bli mer aktiva, menar Joao Pinheiro.

Kontrakt

Allt för många elever går ut nian utan att ha behörighet till gymnasiet. Joao Pinheiro ska själv ta sig an Nivrenaskolan, den skola som presterat sämst i kommunen under flera år. Han ska skriva kontrakt med eleverna i årskurs åtta för att de ska förstå att deras avgångsbetyg i nian är viktiga.

– Ni satsar på att bli behöriga allihopa och vi ska från kommunens sida se till att vi ger alla de förutsättningar som behövs för att ni ska kunna göra det, säger Joao Pinheiro.

Han tror att ett sådant kontrakt kan ge bättre resultat.

– Vi behöver signalera till elever och föräldrar att man måste ta skolan på riktigt allvar och passa på att se till att man blir behörig, att man jobbar i skolan. Det kommer inte av själv, ingen annan kan fixa det åt en, säger Joao Pinheiro.

Vi behöver prata om ledarskap

På längre sikt ska kommunen satsa mer på de yngre eleverna och bli bättre på att rekrytera lärare. Om sex år ska kommunen ha Sveriges bästa skola, men än vet de inte hur det ska gå till.

– På de fyra månader som jag har varit ordförande är det ingen som har kunnat peka ut en tydlig förklaring som kan säga att gör ni det här, så blir det bra. Vi behöver prata om ledarskap, om elevernas engagemang. När jag pratar om ledarskap, då menar jag lärarnas och rektorernas ledarskap i skolan. Vi måste signalera till alla elever att det är viktigt med skolan, avslutar Joao Pinheiro, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvalls kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.