Skalvet hade en magnitud på 3,9 och skedde mellan Piteå och Skellefteå, med sitt epicentrum ungefär fem mil österut ut i Bottenviken på 16 kilometers djup.

Kraftigt jordskalv i Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt jordskalv inträffade sent på kvällen i Bottenviken. Skalvet är det största i området på över 100 år.

– Det var ett ovanligt stort skalv för att vara i Sverige, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, som nu analyserat alla data från skalvet.

Det hade en magnitud på 3,9 och skedde mellan Piteå och Skellefteå, med sitt epicentrum ungefär fem mil österut ut i Bottenviken på 16 kilometers djup. Det kändes även i delar av Österbotten i Finland.

Skalvet inträffade vid 23-tiden och det har under natten redan kommit två efterskalv, på en magnitud runt 2. Det skulle kunna komma något ytterligare, enligt Björn Lund.

”Väldigt ovanligt”

Nordkusten-området i Sverige är generellt seismiskt aktivt.

– Men upp mot 4 har det inte varit i det här området på över 100 år, så det är väldigt ovanligt, säger Björn Lund.

I genomsnitt har vi bara ett magnitud 4-skalv per tionde år i Sverige, men 2014 mätte ett skalv söder om Sveg upp till 4,1 och 2008 skedde ett i Skåne som låg på 4,3.

– Det är väldigt spännande och intressant att vi får ett lite större skalv. I det här området är det ganska mycket små skalv, då pratar vi magnitud 0-1 kanske, som inte överhuvudtaget känns, och då är det intressant att vi får ett större skalv i det området också, säger Björn Lund.

Seismologerna ska nu analysera skalvet ytterligare.

”Hela huset skakade”

Många upplevde skalvet som stort, men hade det skett på land hade skakningarna varit mycket starkare.

-Det lät lite som att det var en jättestor lastbil som kom och körde och sedan skakade hela huset, berättar John Andersson, 35 år och musiker i Piteå, för TT.

Han var hemma på övervåningen i sitt hus. Skalvet varade ungefär tio sekunder, uppskattar han.

-Man hörde väldigt tydligt hur det vandrade. Katterna blev livrädda, de kom krypandes in till sovrummet.

-Det var lite häftigt faktiskt, som en påminnelse om naturens krafter, säger John Andersson.

Skalvet kändes från Haparanda i norr till Västernorrlandsgränsen i söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.