Åklagare Lo Jonsson

Åklagare: ”Samhället måste skärpa reglerna”

Uppdaterad
Publicerad

Miljonbelopp betalas ut på bristfälliga grunder och samhällets kontroll brister. Åklagaren i det uppmärksammade assistansmålet i Härnösand kräver nu en översyn av reglerna för assistansersättning.

Lo Jonsson menar att det uppmärksammade fallet i Härnösand visat upp allvarliga brister i systemet med assistansersättningar.

Kontroll med hembesök

Hon föreslår bland annat högre krav på sjukintyg och skärpt kontroll av samhällets utbetalningar av assistansersättningar.

Assistansbedrägeri – Ångermanland

– Det rör sig om skattemedel som utbetalas utan egentlig kontroll. Tillsynen måste skärpas och jag kan tänka mig att kontrollen sker vid hembesök hos den bidragsberättigade, säger Lo Jonsson till Mittnytt.

– Det är dessutom orimligt att en allmänläkare kan skriva sjukintyg som ger den sökande rätt till ersättningar på 150 000 i månaden. Här bör de ske konsultationer hos oberoende specialister innan diagnoserna fastställs, säger hon.

Omfattande bedrägeri

Kvinnan har beskrivits som en förslagen bedragerska och fallet som Sveriges värsta försäkringsbedrägeri. Hon har spelat handikappad och på så vis lurat till sig 20 miljoner under nära 20 års tid från försäkringskassan. Hon har ställts till svars för 14 miljoner.

Enligt Lo jonsson har polisutredningen och domstolsförhandlingen visat en rad allvarliga brister i regelsystemet kring assistansbidrag som bör rättas till.

Den 55-åriga kvinnans försvarsadvokat, Johan Sterner, är kritisk mot den fällande domen i Ångermanlands tingsrätt. Han säger att domen kommer att överklagas.

”Politisk dom”

– Jag är kritisk på en rad punkter. Framför allt uppfattar jag det som en politisk dom där tingsrätten anser att det är särskilt allvarligt att det rört sig om skattemedel. Det resonemanget kan jag inte förstå. Det är en dom som andas 70- och 80-tal, säger Sterner.

Tingsrätten konstaterar att 13, 8 miljoner betalats ut felaktigt. Sedan skriver rätten: ”Att så stora belopp betalats ut felaktigt är ett samhällsproblem. Inte bara för att skattemedel som hade kunnat komma till nytta någon annanstans inte har gjort det, utan också för att samhällets förtroende för systemet riskerar att skadas och att de människor som är i behov av assistans riskerar att felaktigt ifrågasättas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistansbedrägeri – Ångermanland

Mer i ämnet