Kritik mot skyddsjakt på Edselevargen

Uppdaterad
Publicerad

I måndags sköts den varghane som under en längre period uppehållit sig i trakten av Edsele i Ångermanland efter ett snabbt muntligt beslut om skyddsjakt från länsstyrelsen i Västernorrland, ett beslut som nu möter kritik.

Edselevargen har under en längre period varit ett problem för de samebyar som har renar på vinterbete i västra Ångermanland. Den 15 december kom en ansökan om skyddsjakt men beslut om jakt fattades först i söndags och på måndagen sköts vargen tillsammans med en tik. Nu har Höga kusten-Ådalarnas sektion av Naturskyddsföreningen reagerat över länsstyrelsens hantering.

– Det ska vara ett skriftligt beslut och skälet till det är att det ska finnas möjlighet för alla inblandade parter att tycka till, säger Christer Borg, ordföranden i Höga kusten-Ådalarnas naturskyddsförening.

– Ganska plötsligt så blev det bra förutsättningar för att genomföra den här skyddsjakten och vi visste också var vargarna befann sig så därför tog vi ett muntligt, snabbt beslut, förklarar Irene Hedlund på länsstyrelsen i Västernorrland.

Ingen möjlighet att överklaga

Det snabba muntliga beslutet gav ingen möjlighet till att överklaga och förfarandet har väckt spekulationer om att det gjordes avsiktligt för att undvika överklaganden och en fördröjning av skyddsjakten.

– Självklart bör myndigheterna agera på ett sådant sätt att sådana misstankar inte uppstår, menar Christer Borg.

– Vi har laglig rätt att ta snabba skyddsjaktsbeslut, så vi har inte gjort något juridiskt fel men man brukar ha en verkställighetstid i ett sånt här skyddsjaktsbeslut, särskilt när det gäller varg, säger Irene Hedlund och konstaterar att man hade kunnat vara tidigare ute.

Nu har en eller eventuellt två nya vargar dykt upp i samma område och länsstyrelsen har fått ett nytt vargproblem att hantera men någon ansökan om skyddsjakt på de vargarna har inte kommit in till länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.