Kritik mot beslutsunderlag

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot det beslutsunderlag som politikerna i Sundsvall fick när de skulle besluta om att placera en halv miljard i bolaget Kommungaranti, med dotterbolag i Luxemburg.

På onsdagen hålls ett extrainsatt ägarråd i det kritiserade kommunala bolaget Kommungaranti, som ägs av Gävle och Sundsvalls kommun ihop.Och flera politiker i Sundsvalls kommun säger nu att de tycker att beslutsunderlaget dom fick om försäkringsbolaget 2009, var bristfälligt.

– Det är svårt att sätta sig in i alla bitar, framför allt om man inte har hela underlaget. Det var ju ganska bristfälligt underlag om jag har förstått saken rätt i efterhand, säger Mathias Rex (MP) fullmäktigeledamot sedan 2006.

Pensionspengar i Luxemburg

Okänd skrivelse

Som Mittnytt berättat tidigare under veckan, utelämnades flera invändningar i underlaget till beslutet under hösten 2009. Bland annat saknas en skrivelse från advokatfirman Fylgia daterad i september 2009. Firman fick i uppdrag redan då att bland annat göra en ”allmän bedömning av de aktualiserade skattefrågorna”.

Juristen skriver att beskrivningen av skatteeffekterna inte innehåller någon beräkning av skatterna, att en sådan beräkning är svår att göra och att tjänstemännens beskrivning knappast ger någon ”direkt ledning när det gäller val av placering.” En skrivelse flera politiker inte kände till.

SVT: vad tänker du kring det?

-  Att det borde ha varit med i underlaget och att det är ett bristfälligt underlag som vi fick 2009 innan vi fattade beslutet. Det leder till att man fattar dåliga beslut. Ju mer underlag man har desto bättre är det, säger Mathias Rex (MP).

”Borde ha funnits med”

– Den borde ha funnits med i underlaget. I en fråga som handlar om över en halv miljard. Särskilt i ett sådant här viktigt ärende bör allt underlag vara med så att vi kan göra en samlad bedömning. Nu är det inte säkert att det hade blivit ett annat beslut men det känns ju alltid bäst för oss att veta att allting är med både det som pekar för och det som pekar emot, säger Erland Solander (M) som satt i kommunfullmäktige 2009 och i dag är stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Kritik mot bolaget

Försäkringsbolaget Kommungaranti, med dotterbolag i Luxemburg,  skulle bidra till att trygga de kommunanställdas pensioner var det tänkt.

Det var bakgrunden till att kommunen gick in i bolaget 2009. Men under hösten har allvarlig kritik kommit mot lösningen. Skatteplanering, höga premier och osäkra villkor finns på listan över synpunkter, från bland annat advokatfirman Fylgia, som fått ett nytt uppdrag att titta på lösningen.

LOU svårtolkad

Kommunjuristen menade också att garantipensionsförsäkringen skulle upphandlas, annars skulle det betraktas som en otillåten direktupphandling. Men tjänstemännen gjorde en annan bedömning. Det  har däremot inte Erland Solander (M) några synpunkter på.

– Just LOU är svårt att sia om. Ska man vara lite raljant så finns det lika många uppfattningar som det finns jurister. LOU är svårt att tolka och praxis ändras också efterhand när det kommer nya rättsfall, säger Erland Solander (M).

Utbyte med Gävle

Tjänstemännen förordade Kommungaranti, framför andra alternativ. ”Kostnadsfördelarna bedöms vara betydligt större än i övriga alternativ”, står det i tjänsteskrivelsen. Men några uträkningar finns inte redovisade, och inga nackdelar med lösningen, förutom att de administrativa kostnaderna nämns. Ett enigt fullmäktige sa ja. Och Gävle kommun och Sundsvall blev kompanjoner. Enligt dåvarande ekonomidirektören i Sundsvall, Eric Carlsson hade man mycket utbyte med Gävle kring beslutsunderlaget.

– Vi har haft ett sakförsäkringsbolag tillsammans med Gävle sedan förut och det har funkat bra. Det var väl också en trygghetsfaktor att det här var ett bolag som vi ägde ihop, säger Erland Solander (M).

(S)-politiker om underlaget

Socialdemokraternas Lena Österlund minns att det var mycket diskussioner för och emot lösningen 2009, men att den samlade bedömningen var positiv. Några detaljer minns hon inte på rak arm.

Hennes partikamrat Roger Johansson (S) vill inte uttala sig om underlaget som politikerna fick. Han menar att det var ett viktigt beslut, och att han förutsätter att beslutsunderlaget var riktigt.  Andra är mer tveksamma.

– Jag tänker kring lösningen i dag att det gäller att på något sätt få loss pengarna och göra skadan så liten som möjligt. Det här är inget försäkringsbolag utan ett kapitalförvaltande bolag, som Fylgia skriver i sin senaste rapport, säger Mathias Rex (MP)

Utredning pågår

Kritik har riktats mot bolaget från jurister som kommunen anlitat på advokatfirman Fylgia under hösten 2013. Skatteplanering, höga premier och osäkra villkor. Så nu utreds hela pensionslösningen. I maj ska resultatet vara klart. Samtidigt gör bolaget en egen utredning. De menar att juristerna har dragit felaktiga slutsatser.  ”Bolaget anser att Fylgias rapport gör en felaktig tolkning av verksamheten.  Bolagets anseende och förtroende som byggts upp sedan starten har skadats och ifrågasatts efter Fylgias rapport.”, skriver vd Björn Ryd i ett mail till Mittnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet