Kritik mot elbolag

Uppdaterad
Publicerad

Menar att elbolagen Eon och Vattenfall inte gör tillräckligt för fisken vid kraftverksdammar

Fiskerådet ÅFF som omfattar Ångermanälven, Faxälven och Fjällsjöälven uppmanar nu att bojkotta elbolagen Eon och Vattenfall.

Anledningen är att man anser att de stora eljättarna inte jobbar tillräckligt för att restaurera älvarna från vattenkraftens skador. Fiskerådet uppmanar nu människor att säga upp sina avtal med Eon och Vattenfall och i stället välja andra elbolag.

Fjällsjöälven

Det handlar om att åtgärda vandringshinder och ge förutsättningar för fiskarna att kunna passera kraftverksdammarna. Enligt ÅFF är det bara Tranås och Falkenberg Energi som tar ansvar i Sverige.

Senast 2021 ska Sverige ha åtgärdat vandringshindren enligt EU:s ramvattendirektiv, annars väntar böter för fördragsbrott. Idag är det dock bara en procent av de drygt 3000 kraftverksdammarna som har fixat vandringsvägar för fiskarna i bägge riktningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsjöälven

Mer i ämnet