Björn Ryd – på tre kommunala vd-stolar samtidigt. Om hans fallskärm blir utlöst kommer det kosta skattebetalarna strax under 3 miljoner.

Kritik mot hög vd-lön

Uppdaterad
Publicerad

Först ifrågasattes skatteupplägget i det kommunala försäkringsbolaget Kommungaranti med dotterbolag i Luxemburg. Men i dag kan vi berätta att det också finns kritik mot både vd:s höga ersättningar och dubbla arvoden i styrelsen.

Vd Björn Ryd, var den som sålde in konceptet med den udda pensionslösningen till Sundsvalls kommun 2009. Han har tidigare varit finansdirektör i Gävle kommun.

Nu är han vd i tre kommunala försäkringsbolag samtidigt. Och får ut drygt två miljoner kronor i lön per år. Han sitter på flera stolar och får ”betydande” lön från samtliga bolag. Något som juristerna som haft i uppdrag att tittat på Sundsvalls kommuns engagemang i bolaget Kommungaranti ifrågasätter.

SKFAB

”Tjänar väldigt bra”

”Vi vill därutöver sätta frågetecken för den ordning som råder med att samma person är VD i alla tre bolagen och därtill uppbär betydande ersättningar för sitt arbete”, skriver juristerna på firman Fylgia i sitt PM i augusti.

 – Jag känner inte till att vi någonstans i kommunkoncernen ligger i närheten utav de nivåerna. Han tjänar väldigt bra, säger kommundirektören i Sundsvall Stefan Söderlund.

God löneutveckling

Och löneutvecklingen för vd Björn Ryd har varit god. Det rör sig om en ökning på cirka 60 procent för de tre bolagen under åren. Ser man bara till Kommungarantibolagen, som ska hantera de ökade pensionskostnaderna i Sundsvall, har månadslönen på fyra år ökat med drygt 33 000 kronor i månaden. Så här ser löneavtalen ut:

Kommungaranti 15 420 kronor i månaden= 185 000 kr per år

Reinsurance 72 000 kronor i månaden= 864 000 kr per år

SKFAB 86 095 kronor i månaden= 1 000 000 kr per år

Hög lön i Luxemburg

Ryd är också vd i ett gemensamt kommunalt sakförsäkringsbolag Svenska Kommun Försäkrings AB, SKFAB. Totalt ger uppdragen honom drygt 2 miljoner i lön per år. Eller cirka 175 000 kronor i månaden. För uppdraget i det Luxemburgska bolaget, Reinsurance S.A har lönen fördubblats. Från 4000 euro 2009 till drygt 8000 euro i år.

Kritik från revisorerna

Både 2010 och 2011 kritiserade revisorerna att styrelsearvode betalas ut i både moderbolaget Kommungaranti och dotterbolaget i Luxemburg, vilket inte följer praxis för övriga kommunala bolag.

Men Socialdemokraternas Peder Björk som får ut runt 40 000 kronor per år i arvode från bolaget Kommungaranti, fortsätter att ta emot dubbla arvoden, trots att han är heltidsarvoderad som oppositionsråd med ett arvode på 53 370 kronor i månaden.

”Upp till ägaren”

–  Bolagsstämman har ju godkänt de här arvodena så jag har i grunden inga synpunkter på storleken eller omfattningen på de här arvodena, utan det är ju upp till ägaren att avgöra det. Och vi som styrelseledamöter har att rätta sig efter det ägaren beslutar när det gäller arvoden och ersättningar, säger han.

Adner avsagt sig

Men Mats-Johan Adner(M) säger att han nyligen avsagt sig arvoden för samtliga sina styrelseuppdrag i kommunen.

– Jag tar inte ut något arvode från den första oktober. Jag tycker att det saknar betydelse. Sen tycker jag att det inte är riktigt när vi sagt 100 procents arvode. Det har jag från kommunen i min tjänst som ordförande för socialnämnden därför tycker jag inte att det finns anledning för mig att ta ut ytterligare arvode. Det är min personliga uppfattning, säger han till Mittnytt

KS på måndag

På måndag ska Kommunstyrelsen besluta om hur frågan om Kommungaranti i stort ska hanteras efter kritiken mot hela upplägget. En kritik som är oförtjänt menar styrelseordföranden i bolaget.

–  Den här konstruktionen är till för Sundsvalls bästa, det är inte till för Kommungarantis bästa. Det är en väldigt viktig klo i det hela och det verkar inte som folk förstår det. Vi är tillsatta av kommunen för att göra det bästa för kommunen och det gör vi, säger Mats-Johan Adner (M), styrelseordförande i bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet