Kritik mot sommarstängt sjukhus

Publicerad

Beslutet att inte utföra akuta operationer vid sjukhuset i Sollefteå en period i sommar upprör både patienter och läkare.

Landstingsförvaltningens beslut om att det inte ska genomföras några akuta ortopediska eller kirurgiska operationer på sjukhuset i Sollefteå undr en sexveckorsperiod i sommar väcker starka reaktioner.

– Det är vansinne. Det blir inte ett öre billigare, säger Gunhild Hamberg.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Om man råkar ut för en olycka så måste man åka ända till Sundsvall. Det är ganska långt, menar Vilho Tiiaonen.

Förstår inte

– Jag antar att de som har beslutat tycker att det är genomtänkt och har en sund motivering för det de gör, men jag förstår den inte själv. Jag tycker att de hade kunnat börja med att prata med berörda. Till exempel prata med kirurgen om vad de kommer att kunna göra, vi vill att ni gör det här, kan ni göra det? säger AT-läkare Amanda Johansson.

Förvaltningschefen för specialistvården, Nina Fållbäck-Svensson, förklarar beslutet så här:

– Nu har vi ett förslag som innebär att vi har kirurgisk kompetens på plats i Sollefteå dygnet runt, men vi har inte akuten öppen på så sätt att man kan utföra akuta operationer, men det finns kompetens på plats som stöd för läkarna som går på primärjourer och vi har också ett stöd för förlossningsverksamheten.

Svårt att bemanna

Hon förstår att stängningen kan uppfattas som en signal för Sollefteåborna och Ångermanland, som strider för sitt sjukhus, men menar att det beror på svårigheter att bemanna sjukhuset.

– Vi har kontinuerligt stora bekymmer med att bemanna med kompetens i Sollefteå. Det behöver vi jobba med även långsiktigt, säger  Nina Fållbäck-Svensson.

– Jag vill inte vara någon konspirationsteoretiker och tro att de gör det här bara för att de har tänkt att lägga ner oss, men är klart att vi är rädda för att det som stängs i sommar inte kommer att öppnas igen, konstaterar Amanda Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet