Kritisk rapport diariefördes inte

Uppdaterad
Publicerad

Den utomstående rapport som kritiserar hela försäkringsupplägget med de kommunanställdas pensionspengar diariefördes inte förrän Mittnytt begärde ut den. Trots att den skrevs i augusti.

När Mittnytt frågade efter rapporten från en utomstående juristfirma hos Sundsvalls kommun i onsdags fanns den inte. Stadsjuristen sa att advokatfirman Fylgia bara rapporterat om sina slutsatser muntligt.

Men efter en stund lät det annorlunda. PM:et som innehåller svidande kritik mot kommunens pensionsupplag fanns plötsligt. Men först på torsdagen diariefördes den.

Pensionspengar i Luxemburg

SVT: Finns det en risk att det här uppfattas som att kommunen har försökt dölja någonting här?

-  Självklart finns den risken, så är det ju. Det är olyckligt och olämpligt, säger Lars Persson (FP)

”Arbetsmaterial”

Kommundirektören Stefan Söderlund säger att handlingen var arbetsmaterial och inte behövde diarieföras. Men tjänsteskrivelsen, som materialet skulle användas till, blev klar i oktober.

Dessutom säger flera experter på offentlighet, som vi pratat med,  att inkommande handlingar utifrån enligt lag ska diarieföras.

På Riksdagsförvaltningen säger man också att inkommande handlingar ska diarieföras, samma dag eller så snabbt som möjligt. När vi beskriver ärendet i Sundsvall svarar de ”det låter konstigt”.

(Mp) vill inte diskutera

När det gäller innehållet i den kritiska rapporten säger ett av de tre kommunalråden, Miljöpartiets Sverker Ottosson att han inte vill inte diskutera frågan ”medialt”.

– Det finns ingen anledning, vi har inte svar på alla frågor säger han.

”Vara föredöme”

Men klart är att affärsjurister med spetskompetens tycker att kommunen aldrig skulle ha valt försäkringsupplägget. De andra två kommunalråden kommenterar däremot ärendet.

 – Jag vet inte om det här är juridiskt felaktigt, men ur en moraletiskt synvinkel så ifrågasätter jag det i alla fall och jag tror aldrig det är bra att en kommun, i det här fallet Sundsvalls kommun, finns med i något gränsland i vad som ses rätt och riktigt. Vi ska vara ett föredöme, säger kommunalrådet Jörgen Berglund (M).

KS på måndag

På måndag ska frågan om försäkringsupplägget upp till beslut i KS. Tjänstemännen har föreslagit att politikerna ska tacka nej till erbjudandet om det nya försäkringsvillkoret GarantiförsäkringPLUS. De tycker dessutom att man ska se över hela upplägget.

-  Det är två saker som alltid är viktiga. Man ska följa lagen och det ska kännas bra i magen. Båda de här aspekterna kittlas i det här ärendet. Ligger vi rätt gentemot lagstiftningen med det faktaunderlag vi har fått. Gör vi det moraliskt och etiskt riktigt om vi placerar pengar i Luxemburg på det här sättet? och det måste vi försöka landa på rätt sida på måndag, säger Lars Persson (FP) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet